Sellisel koalitsioonil, kuhu kuuluksid Ühtsus, Reformipartei, rahvuslaste ühendus, roheliste ja talupidajate liit ning sõltumatud seimiliikmed, võiks olla 100-liikmelises seimis kokku 70 häält, ütles kolmapäeva õhtul Läti Delfile Ühtsuse parlamendifraktsiooni juht Dzintars Zaķis.

Zaķise arvates võib kõige suuremaks probleemiks kujuneda uue peaministrikandidaadi leidmine. „Vaja on kedagi, kes oleks sellises olukorras võimeline kuidagi kõiki kokku koondama,“ ütles Zaķis.

Poliitikute mitteametlikest sõnavõttudest võib aru saada, et president Andris Bērziņš, kes on ise roheliste ja talupidajate liidu endine seimiliige, ei usalda kõige tõenäolisemalt enam valitsuse moodustamist Ühtsusele. Reformipartei ja rahvuslaste ühenduse šansse ei hinnata samuti suurteks. Niisiis otsib Bērziņš uut peaministrikandidaati endiste opositsionääride ehk roheliste ja talupidajate liidu ridadest.

Roheliste ja talupidajate liidu fraktsiooni juht Augusts Brigmanis teatas, et erakond on valmis uude valitsusse minema, teatas LETA. Seni ei ole tema sõnul selge, milline on uue valitsuse formaat, aga on selge, et riigis on kriisiolukord ja oleks rumal kõrvalseisjaks jääda.

Brigmanis ei kinnitanud teateid selle kohta, et roheliste ja talupidajate liit võib peaministrikandidaadiks esitada endise põllumajandusministri Jānis Duklavsi. „Sellest pole keegi kuskil rääkinud,“ ütles Brigmanis, kelle sõnul ei ole uue peaministri küsimus praegu kõige aktuaalsem ning seimis on suurema esindatusega erakondi kui roheliste ja talupidajate liit.

Läti peaminister Valdis Dombrovskis teatas kolmapäeval pärast kohtumist presidendiga oma tagasiastumisest. Ta selgitas, et võttis sel viisil poliitilise vastutuse Riia Maxima tragöödia eest, milles hukkus 54 inimest. Seaduse järgi jätkavad ministrid valitsuse tagasiastumise puhul tööd, kuni seim avaldab usaldust uuele valitsusele.