Ford, keda süüdistatakse narkootikumide ja alkoholi kuritarvitamises ning ka selles, kuidas ta on süüdistustele vastanud, lubas intervjuus joomise maha jätta ja kehakaalu alandada, vahendab Reuters.

Enne seda hääletati linnavolikogu istungil Fordi büroo eelarve kärpimise poolt ning muu hulgas osa tema volituste üleandmise poolt aselinnapea Norm Kellyle. Hääletuse tulemus oli 36-5.

„See on riigipööre,“ kuulutas Ford linnavolikogus.

Ford kavatseb järgmisel aastal uuesti linnapeaks kandideerida ja hoiatas linnavolikogu liikmeid, et kampaania saab olema võrreldav 1991. aasta Lahesõjaga.

„See, rahvas, meenutab mulle seda, kui ma vaatasin koos oma vennaga, kuidas Saddam ründas Kuveiti. Ja president Bush ütles: „Ma hoiatan teid, ma hoiatan teid, ärge (rünnake Kuveiti).“ Niisiis, rahvas, kui te arvate, et Ameerika-stiilis poliitika on vastik, olete te, poisid, just rünnanud Kuveiti.“

Reedel jättis linnavolikogu Fordi ilma õigusest vallandada aselinnapead ja volikogu komiteede juhte ning võttis talt ära ka volitused tegutseda hädaolukordades.

Ford on üles tunnistanud kräkk-kokaiini suitsetamise, narkootikumide ostmise ja alkoholijoobes autojuhtimise, kuid keeldub tagasi astumast.

Esmaspäevases intervjuus Kanada ringhäälingule CBC ütles Ford, et ei ole kolme nädala jooksul võtnud tilkagi alkoholi ja lubas joomise täielikult maha jätta.

„See on läbi,“ ütles Ford, kui intervjueerija küsis tema joomise kohta. „Ma olen jõudnud „Jeesuse hetkeni“, kui te soovite seda nii nimetada.“

Lisaks sellele teatas Ford, et kavatseb viie kuuga kaotada kehakaalust 13 kilogrammi.

Esmaspäevane linnavolikogu istung muutus tsirkuseks, sest Ford kõndis mööda istungitesaali ringi ja laskus vihastesse sõnavahetustesse pealtvaatajatega, kellest osa karjus talle: „Häbi! Häbi!“ Ühel hetkel põrkas Ford ringi joostes kokku linnavolikogu liikme Pam McConnelliga, lükates viimase peaaegu pikali. Ford vabandas hiljem.

Linnavolikogu on otsinud võimalusi Fordi neutraliseerimiseks, sest ta keeldub vabatahtlikult lahkumast ja volikogu ei saa teda tagandada ega jätta ilma volitustest, mis on linnapeale antud provintsi seaduse järgi – näiteks linna esindamine üritustel.

„Me ütleme oma aselinnapeale, palun esindage meie linna kuni 2014. aastani, sest me usaldame teid rohkem kui linnapead,“ ütles linnavolikogu liige Karen Stintz enne hääletust. Endine Fordi liitlane Stintz kavatseb nüüd valimistel tema vastu kandideerida.

Ford on aga öeldnud Fox Newsile, et loodab ühel päeval kandideerida Kanada peaministriks.