Föderaalne juurdlusbüroo (FBI) teeb selle programmi raames CIA-ga koostööd, vahendab AFP.

Andmetekogumiseks on antud volitused sama 9/11-järgse seaduse (Patriot Act) alusel, mis lubab USA rahvusliku julgeoleku agentuuril (NSA) koguda andmeid pea kõigi USA telefonikõnede kohta, teatasid operatsiooniga kursis olevad ametnikud Wall Street Journalile.

Nagu NSA programmile, mis on tekitanud palju kära nii USA-s kui välismaal, on ka finantsandmete kogumiseks loa andnud salajane välisluure järelevalvekohus.

Seega näitab programm, kuidas USA erinevad luureagentuurid, mitte ainult NSA, kasutavad andmete kogumiseks sama seaduslikku alust.

Western Unionist ja teistest USA rahaülekandefirmadest kogutud andmed sisaldavad ka ülekandeid välismaalt USA-sse ja USA-st välismaale, mitte ainult riigisiseseid ülekandeid, kirjutab Wall Street Journal.

Ajalehe teatel said mõned seadusandjad programmist teada sel suvel ning väljendasid muret USA sotsiaalkindlustusnumbrite ja muude andmete kohatise kasutamise üle programmi raames, millega võib finantstegevuse isikuga seostada.

USA valitsuse endised ametnikud väitsid samas Wall Street Journalile, et programm on aidanud paljastada terrorismisidemeid ja finantsskeeme.

Üks ametnik andis mõista, et kui CIA teeb kindlaks võimaliku terroristliku tegevuse USA-s, informeerib ta FBI-d.

Kuigi CIA-l on keelatud koguda andmeid ameeriklaste kohta, võib ta omandada andmeid kodumaal, kui see teenib välisluure huve.