Mikseri kinnitusel on lastetoetuse tõus jäänud ära mitte raha, vaid valitsuse tahte puudumise tõttu. "Lapsetoetus püsib napil 19 eurol juba kümme aastat. Sama aja jooksul on Eesti riigieelarve maht kasvanud 2,5 korda – 2004. aastal oli eelarve mahuks kolm miljardit eurot, 2014. aastal juba ligi kaheksa miljardit eurot. Täna on 60 euro suurune lapsetoetus riigile kindlasti jõukohane," rääkis Mikser.

Sotsiaaldemokraatide saadikurühm on riigikogu praeguse koosseisu jooksul esitanud neljal korral lapsetoetuse kolmekordistamise eelnõu ning teinud igal aastal vastavaid muudatusettepanekuid ka eelarvesse. "Paraku on valitsusliit kõigist opositsiooni ettepanekutest teerulliga üle sõitnud. Sisuliselt on koalitsioon valinud universaalse lapsetoetuse väljasuretamise tee," selgitas Mikser.

Esimese ja teise lapse toetuse viivitamatu tõstmise kasuks räägib Mikseri hinnangul ka tänavu suvel rakendunud vajaduspõhise peretoetuse reformi krahh. Kavandatud enam kui 30000 pere asemel maksti antud toetust ehk täiendavat 9,59 eurot lapse kohta oktoobris vaid 3250 perele.

Sotsiaaldemokraadid peavad möödapääsmatuks, et lapsetoetuse tõstmine jõuaks 2014. aasta riigieelarvesse, mistõttu võtavad nad täna riigikogus kasutusele venitamistaktika. See tähendab, et riigikogu istung võib kujuneda ööistungiks.

Lubatud vahendid viivitamiseks on kõnede pidamine, küsimuste esitamine ja 10-minutiliste pauside võtmine. Kui kõik sotside liikmed viivitamises agaralt kaasa löövad, võiks istung teoreetiliselt kujuneda suisa mitme ööpäeva pikkuseks.