Turu nurga peal seisab hoiataja, kelle ülesandeks on omadele teada anda, millal kerkib silmapiirile politsei või MuPo. Kuni aga neid pole, on kõik lubatud.

Ajal, mik korralikud taksod järjekorras kliente ootavad, kihutavad nemad oma taksodega neist mööda sadama ukse ette ja jäävad ootama.

Ülbelt pargitakse kinni invakohad ja bussipeatused ning nopitakse nii kliente.

On ka juhtumeid, kus 7-kilomeetrise sõidu eest küsitakse 40 eurot.

Delfi fotograafi hinnangul poleks aga kaabakaid menetluse mõttes üldse keeruline pildile saada: „Ma olin seal 10 minutit ja sain asja selgeks. Aga ju on need raadiosaatjatega tüübid oma "katuses" niivõrd kindlad, et isegi mulle näidatakse keskmist sõrme ja korda pidavale Ühisteenuste liiklusreguleerijale sõidetakse korduvalt "kogemata" otsa,“ kirjeldab ta valitsevat olukorda.

Tallinna Sadam: seadused ei toeta seaduskuulelikku taksoteenindajat

AS Tallinna Sadam avaliku ohutuse programmi juht Tamo Vahemets tunnistab Delfile, et probleemid taksonduse valdkonnas on Vanasadama piirkonnas on nende jaoks valusad ja sellega tegeletakse igapäevaselt.

„Sadam on liiklusohutust silmas pidades teinud mitmeid muudatusi liikluskorralduses. Kuid osad taksojuhid eiravad neid süsteemselt. Üks põhjus peitub ilmselt selles, et taksojuhtidele väljastatakse õigus taksoteenust osutada 3-5-ks aastaks ning loa pikendamisel vaadatakse ainult kehtivaid rikkumisi, mis on toime pandud viimase aasta jooksul,“ selgitab Vahemets.

„Nii saabki võimalikuks asjaolu, et taksoteenust osutav isik võib olla paadunud liikluskurjategija. Kui juba eiratakse sissesõitu keelavat liiklusmärki, siis suure tõenäosusega ei valmista ka muude õigusrikkumiste toimepanemine nendele isikutele mingeid raskusi, rääkimata klientidele osutatud teenuse eest ebamõistlikke tasude küsimine.“

Käed jäävad lühikeseks

AS Tallinna Sadam esindaja nendib, et neil endal jäävad käed suhteliselt lühikeseks, sest hetkel taksondust reguleerivad seadused ei toeta nn seaduskuulelikku taksoteenindajat.

„Tallinnas tegeleb taksonduse järelevalvega MuPo, mille ametnikud kontrollivad taksodeks kasutatavate sõidukite ja isikute vastavust seadustele. Taksohinnad on seadustega reguleerimata ja seega kehtivad hindade kujunemisel turumajanduse põhimõtted. Taksode hinnakirjad peavad olema nähtaval ja kui klient taksosse istub ilma, et oleks hindadega eelnevalt tutvunud, võib ta arvet maksma hakates tõepoolest šoki saada, kuid kurta ei ole kellelegi, sest taksosse istudes nõustus ta teenuse maksumusega.“

Võtmeküsimuseks on hetkel seadused

Vahemets näeb ühe lahendusena taksoteenustele piirhindade kehtestamist. Selline käik kaitseks tema sõnul eelkõige kohalikke, sest vaevalt turistid suudavad ennast Eestisse saabudes kurssi viia kehtivate seadustega.

„Mis puudutab aga taksoteenuste reguleerimisse, siis nagu eelnevalt mainisin, siis võtmeküsimuseks on hetkel seadused ehk Vabariigi majanduskomisjonis arutusel olev Ühistranspordiseadus (ÜTS), milles tuleks täiendavalt ette näha nii erivärvi reg-numbrite kasutusele võtmine kui ka konkreetsed kontroll- ja järelevalvemehhanismid, mis piiraksid oluliselt seadustega pahuksis olevate isikute võimalusi taksoteenust osutada,“ arvab ta.

„Politsei ja MuPo teevad oma ressursside raames maksimumi, et tuvastada sadamaalas kehtestatud liikluskorralduse eirajaid ning igapäevase info vahetamine toimub aktiivselt, seega võib koostööd nende ametitega pidada väga heaks.“