Alates sõja algusest Süürias üle kahe aasta tagasi on relvade kättesaadavus olnud mässuliste jaoks üks keskseid küsimusi. Võitluses president Bashar al-Assadi hästivarustatud armee vastu on sõjavarustuse vajadus suur, teatab Rootsi Raadio.

Internetti üles pandud videoklipis on näha Süüria mässulisi, kes tulistavad raketiheitjast. Teiste hulgas neile on Rootsis elav mees relvi toimetanud. Mehe nimi on Haytham Rahmeh ja ta on pärit Süüriast. Rootsi Raadio teatel on ta üks tähtsamaid isikuid, kes mässulisi relvadega varustab.

Aastaid oli Rahmeh Stockholmi Medborgarplatsenil asuva mošee peaimaam. Ta on olnud ka imaamide üleeuroopalise organisatsiooni esimees. Umbes poolteist aastat tagasi pühendas ta aga ennast hoopis Süüria opositsiooniliikumisele ja relvasmugeldamisele, teatasid Rootsi Raadio allikad Rootsis ja välismaal.

Cambridge'i uurija Raphaël Lefèvre on Rahmehi relvakaubanduse kohta küsitlenud. Lefèvre'i sõnul on Rahmeh talle selgelt öelnud, et saadab Süüriasse, eelkõige Homsi, relvi.

Lefèvre on kirjutanud Rahmehi ja tema relvavedajate organisatsiooni Commission For Civilians Protection kohta ka raporti.

Rahmeh korraldab äritegevust. Relvi ostetakse ja soetatakse peamiselt Liibüast, aga ka Euroopa riikidest, nagu näiteks Bosniast. Seejärel veetakse need laevade või lennukitega edasi Türgisse, kust toimetatakse üle piiri, kus mässulised need vastu võtavad.

Rootsi strateegiliste toodete inspektsiooni (ISP) julgeolekupoliitika eksperdi Thomas Tjäderi sõnul on relvade smugeldamine Süüriasse sõjaliste toodete seaduse rikkumine, mille eest võib kuni neljaks aastaks vangi mõista.

Rootsi Raadio püüdis poolteist nädalat Rahmehiga ühendust saada, kuid see ei õnnestunud. Selle asemel kohtuti tema organisatsiooni juhi Nazir Hakimiga.

Hakim kinnitas, et Rahmeh reisib mööda maailma ringi ja kogub organisatsioonile raha ja osa rahast läheb ka relvade ostmiseks. Hakim väidab aga, relvi ostetakse režiimi käest Süüria sees, mitte Liibüast. Sealt ostetakse muid asju.

„Me oleme ostnud Liibüast kaks laevatäit piima lastele,“ ütles Hakim.

Hakimi sõnul peab paika, et Commission For Civilians Protection veab Liibüast Süüriasse kaupu, aga jutt käib piimast, mitte relvadest. Hakimi sõnul on põhjus see, et relvade salakaubavedu on ebaseaduslik.

Rootsi Raadio mitmete Rootsi ja teiste riikide allikate sõnul, kelle hulgas on ka Hakimi ja Rahmehi organisatsioonis kesksel positsioonil olevaid isikuid, on just relvad need, mida veetakse. Lefèvre'i sõnul ei ole see mingi saladus ja paljud võivad seda kinnitada.