Kirby sõnul on eriti karm naiste kohtlemine, kes naasevad Põhja-Koreasse Hiinast, kus neid on juba kuritarvitatud, vahendab AFP.

Teise inimõiguste uurija sõnul pääseb viimasel ajal vähem põhjakorealasi riigist välja tõenäoliselt karmima piirikontrolli tõttu.

ÜRO inimõiguste nõukogu (UNHRC) uurimiskomisjon on kuulanud tunnistusi Londonis, Tokyos ja Soulis ning kolmapäeval ollakse Washingtonis.

Komisjon on kuulnud raskesti talutavaid lugusid sunnitöölaagrites olnutelt, arvatavasti Põhja-Korea agentide poolt röövitud jaapanlaste sugulastelt ning alates aastatel 1950-1953 toimunud Korea sõjast lahutatud perekondadelt.

„Mõned tunnistused on olnud äärmiselt murettekitavad,“ ütles Kirby, kes on uurinud ka kuritegusid Kambodžas. „Ma olen 35-aastase kogemusega kohtunik ja näinud selle aja jooksul palju melanhooliat kohtuasjades, mis mingitpidi kalgistavad südant. Aga isegi minu puhul on olnud mitmeid tunnistusi, mis on liigutanud mind pisarateni ja mul ei ole häbi seda öelda. Peab olema kivist südamega inimene, keda uurimiskomisjonile saabunud lood ei puuduta.“

Kirby sõnul tuleb neid tunnistusi näidata ning tuleb kaaluda ka edasisi vajalikke samme ÜRO süsteemi poolt. Kõik tunnistused pandi internetti üles.

Kirby sõnul on suurem osa põhjakorealastest, kes on üritanud riigist põgeneda, naised.

„Paljud neist on lahkunud ja läinud Hiinasse, kus neid sunnitakse vägisi abielluma, nendega kaubeldakse ja rikutakse muul viisil nende inimõigusi,“ lisas Kirby.

Hiina saadab aga paljud tabatud põhjakorealased tagasi ja need inimesed on väga rängalt kannatanud.

Uurimiskomisjoni liikme Sonja Biserko sõnul on naisi Põhja-Korea vangilaagrites koheldud kõige hirmsamal moel.

Eelmisel nädalal Londonis avalikul tunnistuste andmisel rääkis Kim Song-ju oma neljast katsest Põhja-Koreast põgeneda nälja tõttu, mis tappis 1990. aastatel sadu tuhandeid inimesi.

Pärast jäise piirijõe Tumeni ületamist 2006. aasta märtsis pidasid Hiina piirivalvurid Kimi kinni ja sundisid tagasi Põhja-Koreasse minema.

Ta kirjeldas peksmisi Põhja-Korea vangilaagris ning seda, kuidas ta pidi läbi otsima vangide väljaheiteid, et leida raha, mis nad olid väidetavalt alla neelanud.

„Põhja-Korea vangivalvurid ütlesid meile, et kui te juba satute sellesse vanglasse, ei ole te inimesed, te olete täpselt nagu loomad,“ ütles Kim.

Kimil õnnestus neljandal katsel Hiinasse põgeneda ja misjonärid aitasid ta Suurbritanniasse.

BBC Newsi teatel on sunnitud naisi uputama oma lapsi, lapsi hoitakse sünnist peale vangis ja näljutatakse ning perekondi on piinatud välismaa seebiooperite vaatamise eest.

Uurimiskomisjoni liikme Marzuki Darusmani sõnul on 2013. aastal vähem põhjakorealasi Lõuna-Koreasse põgenenud.

Lõuna-Koreasse on sel aastal seni sisenenud 1041 põhjakorealast. 2012. aastal oli neid 1509 ja 2011. aastal 2706, teatas Darusman.

„See on pööre iga-aastaste saabumiste arvu suurenemise pidevas trendis alates 1998. aastast, ilmselt hiljuti karmistatud piirikontrolli ja tagasisaatmise juhtumite suurenemise tõttu,“ ütles Darusman.

Põhja-Korea põgenikud liiguvad Lõuna-Koreasse tavaliselt Hiina kaudu. Hiina saadab aga põgenikud tihti tagasi, klassifitseerides nad majanduslikeks immigrantideks.