USA õhujõudude määrustiku järgi peab kahest isikust koosnev rakettide väljalaskmise eest vastutav meeskond hoidma maa-alust plahvatuskindlat ust suletuna, kui üks meeskonna liikmetest 24-tunnise vahetuse ajal magab, vahendab CNN.

Aprillis leiti, et üks meeskonna liige oli oma kohustuste täitmisel hooletu, sest jättis plahvatuskindla ukse lahti, et võtta koka käest vastu toitu, samal ajal kui teine meeskonna liige oli lubatud unepausil, teatas USA õhujõudude pressiesindaja kolonelleitnant John Sheets.

Meeskonna liige, kes oli hooletu, sai karistada 2246 dollari maha arvamisega palgast kahe kuu jooksul. Meeskonna teine liige tunnistas, et on „mõned korrad“ samamoodi määruste vastu eksinud ja sai kirjaliku noomituse. Aprillikuine intsident leidis aset Minot' õhujõudude baasis Põhja-Dakota osariigis.

Mais lubati Montana osariigis Malmstromi õhujõudude baasis hooldusmeeskond maa-alusesse rakettide väljalaskmise kontrollkeskusesse, kui üks sealse meeskonna liige määrustikuvastaselt magas. Meeskonna juht käskis oma alluval magamise kohta valetada, mida viimane alguses ka tegi, teatavad ametnikud.

Intsidenti uuriti ja mõlemad meeskonna liikmed said distsiplinaarkaristuse. Ülemal arvati kahel kuul palgast maha 3045 dollarit ning ta pidi astuma ametist vabastamise komisjoni ette.

Plahvatuskindlad uksed asuvad rakettide väljalaskmise kontrollkeskusesse viiva šahti põhjas. Tugevad plahvatuskindlad uksed peavad kaitsma kontrollkeskust tuumaplahvatuse korral. Keskusest kontrollitakse kuni kümmet raketišahti.

Õhujõudude ametnikud kinnitavad, et turvalisus ei sattunud nende intsidentide puhul kordagi ohtu, sest maapinnal on kasutusel mitmekordsed turvameetmed, mis ei lase kõrvalistel isikutel kontrollkeskusesse pääseda. Kontrollkeskused asuvad 12-30 meetri sügavusel ja kaheliikmeline meeskond kontrollib kuni kümmet raketišahti.

Lisaks sellele on mitmekordselt kaitstud tuumarakettide väljalaskmiskoodid.

Sellele paljastusele eelnes aga õhujõudude kolme tuumaüksuse eest vastutanud kahetähekindrali vallandamine. Kindralmajor Michael Carey vabastati ametist usalduse kadumise eest tema juhiomadustesse ja otsustusvõimesse. Carey vallandamine oli väidetavalt seotud sobimatu käitumisega ärireisil.

Augustis kukkus üks õhujõudude tuumaüksus läbi ohutuse ja turvalisuse alasel inspektsioonil ning teine sai inspekteerimisel viletsaid tulemusi varem sel aastal, mille tagajärjel kaotas 17 sõjaväelast sertifikaadi oma töö tegemiseks. Nüüdseks on nad läbinud kordusväljaõppe ja on tagasi tööl.