Snowden ütles New York Timesile, et andis kõik dokumendid ajakirjanikele, kellega ta kohtus Hongkongis enne Moskvasse lendamist, ning ühtegi eksemplari ta endale ei jätnud, vahendab Reuters. Dokumentide Venemaale viimine ei oleks Snowdeni sõnul teeninud avalikkuse huve.

NSA Hawaii kompleksis lepingulise süsteemiadministraatorina töötanud Snowden on mitmete paljastuste allikas, mille hulgas on üksikasjad programmide kohta, mille abil kogub USA valitsus suurel hulgal inimeste privaatset informatsiooni näiteks telefonikõnede ja internetisuhtluse kohta.

Mõned peavad Snowdenit reeturiks, sest ta varastas NSA-st informatsiooni, olles lubanud austada selle salastamisreegleid, ning põgenes seejärel kõigepealt Hiinasse ja siis Venemaale.

Venemaa andis Snowdenile aastaks asüüli. USA võimud nõuavad ta väljaandmist, et esitada spionaažisüüdistused.

30-aastane Snowden ütles New York Timesile, et usub, et suutis kaitsta dokumente Hiina luureagentuuride eest, sest on tuttav Pekingi luurevõimekustega.

Snowdeni sõnul tunneb ta, et on parandanud USA rahvuslikku julgeolekut, tekitades avaliku debati USA andmekogumise ulatuse üle.