Ansip meenutas, et kõrgemate riigiametnike palku kärbiti olulisel määral juba 2008. ja 2009. aastal ning ainuüksi peaministri palk oli 2008. aastal 20,88 protsenti suurem, kui see on praegu. Praeguseks on Ansipi sõnul aga teistel sotsiaalsetel gruppidel palgad juba tõusnud kriisieelsele tasemele, viimastena on n-ö ripakile jäänud aga ministrid.

Seega on peaministri väitel lähtutud põhimõttest "enne söödetakse sõdurid ja siis saavad süüa kindralid". Ansip rõhutas ka asjaolu, et palgatõusu ei ole ei tema ise ega ka ükski minister küsinud, vaid selle otsuse tegi riigikogu juba aastaid tagasi. "Lihtsalt seni on seda iga aasta edasi lükatud," ütles Ansip.

Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul ei tasuks aga nüüd kohe sõnasabast kinni võtta ja arvata, et igal inimesel on palk tõusnud. Ligi arvates on ministeeriumides ka inimesi, kes on üle makstud ning seetõttu on nende palgad samale tasemele jäänud.

Ligi lisas ka, et lisaks ministritele ei ole seni olnud võimalik tõsta ka kantslerite ja muude juhtivate riigitöötajate palkasid ning see võib tulevikus tööturul erasektoriga konkureerimisel suurt rolli mängima hakata.

Sarnaselt Ansipile leidis ka rahandusminister aga, et palgatõus on "mõru kingitus" ning rõõmu sellest ministrid ei tunne, kuna sellises olukorras, kus ministril palk tõuseb, on raske üldist tasakaalu taastada.

Hiljuti selgus, et järgmise aasta algusest hakkab täismahus kehtima riigiametnike uus palgasüsteem, mis toob valitsuse liikmetele, kantsleritele ja mitmele teisele kõrgele riigiteenijale üle 20-protsendilise palgatõusu.