"Noorsoopolitseile on viimasel ajal koolid päris tihti teatanud, et üks või teine õpilane on koolis e-sigaretti kasutanud," ütles politsei pressiesindaja Tuuli Härson Delfile. Tema sõnul on tegemist eelkõige põhikooliealiste õpilastega.

Härsoni sõnul on üheks e-sigareti leviku põhjuseks noorte seas alaealistega seotud seaduste puudumine, teiselt poolt aga pidurdab levikut toote suhteliselt kallis hind.

"Positiivne on see, et paljud e-sigarettide müüjad on ise kehtestanud piirangud, et alaealistele e-sigarette ja täitevedelikke ei müüda. Ning ka koolidel on võimalik oma kodukorras keelata kooli territooriumil e-sigareti tarbimine," sõnas Härson.

Mitmes riigis keelatud
Tervise arengu instituudi (TAI) mittenakkushaiguste osakonna juhataja Anneli Sammeli sõnul pole e-sigarettide pikemaajalist toimet veel jõutud uurida. Näiteks Kanadas, Austraalias, Brasiilias, Iisraelis, Mehhikos, Uus-Meremaal, Singapuris ning USA mitmetes osariikides e-sigaretid seadusega keelatud.

"Kuni e-sigarettide tootjatel ei ole täpsemaid uuringuid ega andmeid, on terviseriskide vältimiseks mõistlik olla ettevaatlik ning e-sigareti tarbimisest hoiduda," ütles Sammel. Tema sõnul pole veel jõutud uurida, kuidas e-sigaretis sisalduvad keemilised ained omavahel ning koosmõjus nikotiiniga organismis reageerida võivad.

Kuigi e-sigarette reklaamitakse kui tavalise sigareti ohutut alternatiivi või abivahendit suitsetamisest loobumiseks, siis suitsetamisest loobumise vahend ta ei ole. "Kui e-sigareti kapslid sisaldavad nikotiini, siis suitsetaja nikotiinisõltuvusest ei vabane ning nikotiini kahjulik mõju organismile kestab edasi. Seetõttu ei ole e-sigaretid väiksema terviseriskiga," rääkis Sammel.

Ka e-sigaret annab eeskuju
E-sigarettide puhul tuleks TAI hinnangul nii avalikes kui eraruumides lähtuda põhimõttest, et kui seal muidu ei suitsetata, siis ei tohiks seal teha ka e-sigarette, sest lapsele annab suitsetamiseks eeskuju ka e-sigaret.

"Avalikes kohtades kasutamise suurim probleem on see, et sellega loovad suitsetajad suitsetamise kui sellise sotsiaalset normi, annavad seda edasi lastele ning tekitavad lisastressi suitsetamisest loobumise otsuse teinutele," sõnas Sammal.