"On olukordi, kus vabariigi president ei saa oma seisukohti väljendamata jätta ja see praegune on minu arvates üks neist," ütles valimiste hea tava üks valvuritest Mattson Delfile.

"Mis puutub sellesse, kas president teeb oma tänase avaldusega kampaaniat, siis jah, ta teeb. Ta teeb antud juhul kampaaniat sellise Eesti eest, kus poliitikas kehtivad head tavad, ja kus avalikku ressurssi kasutatakse üldistes, mitte erakondlikes huvides," selgitas Mattson.

"Kui erakond soovib teha valimiskampaaniat, on tal võimalik kasutada nii riigieelarvest ehk maksumaksjatelt saadud eraldist, eraisikute annetusi, liikmemakse ja vajadusel võtta pangast laenu. Kui muidugi pank annab," lisas erakondade rahastamise järelevalve komisjoni liige Mattson.

Ta ütles, et see, mida Tallinnas nende valimiste puhul avaliku ressursi kasutamisel oleme näinud, on ammu ületanud igasugused sündsuse piirid. "See ei ole ka absoluutselt naljakas, see on traagiline, see on masendav. See paneb proovile meie väärtushinnangud."

Sellise käitumise vaikimisi aktsepteerimine või käegalöömine stiilis "ah, see on ju tavapärane valimistsirkus" looks väga ohtliku pretsedendi, jätkas valimiste valvur. "See julgustaks enneolematu ülbusega avaliku raha erakondlikes huvides kasutajaid jätkama samamoodi ka edaspidi ja paneks tulevikku silmas pidades ränga moraalse (ja ka rahalise) surve alla need, kes ei ole seni kasutanud neid täiesti vastuvõetamatuid võtteid."

Praegu toimuv on Mattsoni sõnul katse pöörata Eesti poliitilises süsteemis juba juurduma hakanud tsiviliseeritud maailma reeglid tagasi džunglireeglistiku suunas. "Mul on kartus, et nii võib praegu nähtav käitumine saada Eesti poliitikas uueks normiks. Kuidas? Seeläbi, et keegi rikub mingit senist normi, seda vaikivalt aktsepteeritakse ja nii sünnibki uus norm."

Kõige selle lõpetamine on paraku vaid valijaskonna käes ja siin peab igaüks tundma oma vastutust, lõpetas Mattson.