Ühtlasi lükkab Põhja-Tallinn ümber Harju maavanema alusetu süüdistuse, nagu ei oleks Harju maavalitsust antud „hooldekodust“ informeeritud.

Nii on Põhja-Tallinna valitsus informeerinud juba 2011. aasta sügisel politseid MTÜ Heaoluga seotud isikute kahtlastest tehingutest eakatele kuuluva kinnisvaraga. Selle tulemusena algatati siiani avatud kriminaalasi, mille uurimise käigu kohta on pädev vastama prokuratuur.

Samuti informeeris Põhja-Tallinna valitsus Harju maavalitsust nimetatud isetekkelisest „hooldekodust“ ja sellega seotud isikute äärmiselt kahtlasest taustast ning tegevusest juba novembris 2011. Maavalitsus püüdis olukorda kontrollida, kuid neid ei lastud sisse, sest eraomanduses olevasse korterisse saabki siseneda vaid omaniku nõusolekul. Nõnda ei suutnud riigiametnikud siseneda antud korteritesse ka täna, ehkki Tallinna sotsiaaltöötajad on suutnud peale narkoäris kahtlustatavate arreteerimist külastada neid eakaid mitmeid kordi, sest antud korterites eakate hooldamisega vahetult tegelevad inimesed on hetkel koostööaltid.

Jõudu võib sisenemisel kasutada vaid politsei, aga ainult siis, kui on teada, et kellegi elu on otseselt ohus või kui on alust arvata, et toime on pandud kuritegu. Otsese ohu kohta inimeste elule ei ole piisavaid andmeid, kuid antud MTÜ-ga seotud isikute taust on enam kui kahtlane.

Üldhooldekodu teenuse osutamine ei nõua praegu mitte mingeid tegevuslube. Muidu saaks vastavat volitust omav ametiasutus tegevusloa peatada ja kui teenuse osutamine jätkuks, siis saaks ebaseadusliku ettevõtluse eest teenuse osutajat ka karistada. Praegu puuduvad efektiivsed seaduslikud vahendid ebakvaliteetse teenuse osutamise takistamiseks.

Teenus peaks aga vastama seaduse alusel kehtestatud kvaliteedistandarditele ja vastavat volitust omav ametkond peaks saama tõhusad volitused teenuse kvaliteedi jälgimiseks ja tagamiseks. Antud konkreetse juhtumi puhul, on linnaosa sotsiaaltöötajad teinud kõik enesest oleneva, et kaitsta MTÜ Heaolu poolt peetavas Niidi tänaval tegutsevas eraalgatuslikus hooldekodus elavate eakate huve.

Tallinna sotsiaaltöötajad on pakkunud ja pakuvad jätkuvalt nüüd, kui sotsiaaltöötajate ligipääs antud „hooldekodusse“ on parem, seal elavatele eakatele (ja nende perekondadele) lahendusi hooldamise jätkamiseks mujal ja ka linna poolt osutatavaid teenuseid, kuid siinkohal tuleb austada eakate eneste ja nende lähedaste soove. Kellegi vastu tahtmist mujale „äraviimine“, nagu väljendas tele otse-eetris Harju maavanem, on kohtuotsuseta lubamatu.