"Ma kutsun Mikserit üles toetama kolme linnapeakandidaadi väljendatud valmisolekut moodustada ühine koalitsioon ning välistama koostöö Savisaarega," rääkis Reinsalu Delfile.

Neljapäevaõhtuses TV3 saates "Kolmeraudne" kinnitasid IRL-i, sotside ja Reformierakonna linnapeakandidaadid, et pärast valimisi ollakse nõus moodustama omavahel kolmikkoalitsioon.

"Tahan loota, et sellega näidati põhimõttelist valmisolekut kolmikliidu moodustamiseks. Kuid valmisolekut hägustavad avaldused teenivad paraku vaid Savisaare huve," oli Reinsalu murelik.

Minister ütles, et 1999. aastal oli kolmikliit riigikogu valimistel edukas, sest ühine ja selge positsioon andis valijale üheselt arusaadava sõnumi ja kindlustunde. "Kuigi Savisaar võitis 1999. aasta riigikogu valimised, said kolmikliidu teinud erakonnad parlamendis absoluutse enamuse ja kisklema ei hakatud ka koalitsiooni tegemisel ametikohtade pärast," meenutas Reinsalu.

1999. aasta valimistel sai Isamaaliidu esimees Mart Laar kogutud häälte alusel peaministriks, Reformierakonda kuuluv Siim Kallas rahandusministriks ning erakonda Mõõdukad kuulunud Toomas-Hendrik Ilves välisministriks.

Reinsalu arvates on kolmel erakonnal selge ühisosa. Näiteks kattuvad huvid laste hariduse, lasteaedade, töökohtade ja teede küsimustes. Tähtsaim muutus oleks ministri hinnangul aga valitsemiskultuuri muutus.

"Kui valija tahab muutust, siis ei raiska ta häält jõududele, kes suure tõenäosusega ei ületa künnist ja jäävad volikogust välja," sõnas minister. Ta rõhutas, et selgus alternatiivi osas on aus eelkõige valija suhtes.