Peaminister Ansip ütles oma avalduses, et 2014. riigieelarve sai valitsuse koostatud ajal, kui tööpuudus on vähenenud ja palgad kasvanud.

"Samas kasvab majandus tuleval aastal tagasihoidlikult, vaid poolteist protsenti," nentis Ansip.

Ansip lisas, et tuleva aasta riigieelarve on koostatud teatud ettevaatlikkusega ning ettevaatavalt. Peaminister tõi ka välja, et eelarve tulud ning kulud kasvavad pea kõigis valitsemisalades.

Ansipi sõnul paraneb järgmisel aastal inimeste toimetulek, kuna tõusevad pensionid, suurenevad riigitöötajate (õpetajate, hooldustöötajate jne.) palgad ning inimeste majanduslik olukord paraneb.

Samuti investeeritakse Ansipi sõnul ka mitmetesse kultuurile vajalikesse hoonetesse, nagu näiteks Eesti rahva muuseumi uus hoone Tartus ning nukuteatri juurdeehitus.

Lõppsõnas ütles Ansip, et koostatud eelarve on vastutustundlik, "see töötab Toompeal ja Türil, ajab Eesti asja ja selle üle võib uhke olla".

Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson ütles peale peaministri avaldust, et kuigi tegemist on mõnevõrra tõesti inimlikuma eelarvega, siis on valitsus endiselt jätnud selles arvestamata mitmed aastad kõne all olnud probleeme.

Näiteks ei ole Simsoni sõnul eelnõus ette nähtud laste koolilõunate hinna langust ning omavalitsuste suuremat toetamist.

Sotside esindaja Sven Mikser ütles samuti oma kõnes, et tegemist on siiski lapsi ja peresid mittearvestava eelarvega, näiteks ei ole eelarvega tõstetud lastetoetusi.

"Kas huvialaringi raha hakkab muutuma umbes samasuguseks igaveseks poliitiliseks lubaduseks nagu seda on haldusreform või heale õpetajale lubatud topeltpalk?" küsis riigikogulane Kadri Simson Ansipilt enne eelarve üleandmist toimunud infotunnis.

"Jah, elu on juba kord selline, et tuleb teha valikuid. Meie majanduskasv saab sel aastal olema oodatud 3% asemel ainult poolteist protsenti ja see on kindlasti meile pettumuseks. Valitsuse selge eelistus on olnud pensionide suurendamine," vastas Ansip.

"Öelge palun, miks te vastandate eakaid ja lapsi," küsis Marika Tuus-Laul peaministrilt hiljem.

"Andke andeks, mina neid ei vastanda! Minu meelest vastandas just teie hea kolleeg Kadri Simson eakaid ja lapsi," vastas peaminister.

Lisaks Ansipile oli infotunnis veel aru andmas kultuuriminister Rein Lang ja regionaalminister Siim Valmar Kiisler.

Peaminister Ansip esitas täna riigikogule tuleva aasta riigieelarve eelnõu. Kell 14. algas täiskogu istung.

Alates kella 13 saab riigikogus toimuvat jälgida ka Delfi otsepildi vahendusel!