Esmaspäeva õhtupoolikul Tallinna kesklinnas vaid ligi 10 kilomeetri kaugusele sõites avastan ühelt niidult kaks koolitüdruku mõõtu neiut, kes midagi oma karpidesse korjavad. Veidi eemal kõnnib nokamütsiga mees, justkui midagi otsides ning teisel niidul jalutavad kaks 20 aasta vanusesepiiri jäävat noormeest, samuti justkui midagi otsides. Vaata videost!

Mööda teed bussipeatuse poolt tuleb veel kaks noormeest, kes siirduvad samuti metsaveere kaudu põllule - tööle. Metsaalune on palistatud kilekottidega, mis lähemal vaatlusel osutuvad jalavarjude kaitseks mõeldud aksessuaarideks. Põllul ju märg, kaste, niiske. 

Vaatan seda elu mis põllul-niidul keeb ja teen pilte. Korraga väljub põõsast kolm noormeest, kes liiguvad eemalootava mõlkis Mercedes juurde. Mingi pakend lendab suure kaarega aknast ja auto kaob plörinal eemale.

Teisipäeva hommik. Kell on 7.32 kui mööda teed astub veidi kulunud moega noormees, näpus veepudel. Ta jälgib hoolega põldu ja valib siis omale sobiva niidu ja otsing võib alata. 

Kell 12, uus paar noori mehi saabub põllule. Saan ühega jutule. Mida otsid, kas sellist seent? Näitan ühte leitud seent talle... Ei, sellist ikka ja noormees kraamib taskust välja klaaspurgi, milles pikavarreline kollase kupliga seen. See on õige seen, teatab ta uhkelt. 

"Eile oli siin rahvamass, jah, aga seeni praegu pole, vihma pole olnud. Täna siin esimest korda," räägib noormees ja peidab klaaspurgi taskusse ära. 

Tunnen huvi, et palju neid tarbima peab, et kaifi kätte saada ja kas sellega ka pohmellile sarnanevat tunnet tekib?

"Eieie, mingit peavalu ei teki, närid niisama kuni 25 tükki ära, hakkab hea. Kes näeb kujundeid, kuuleb meloodiaid. Aga hea on igaljuhul, ei mingeid muresid. Ära rohkem võta, siis võib katus ära sõita päris pikaks ajaks," manitseb mind noor seenesõber.

Kas videosse oled nõus tulema, uurin mehelt. "Eiei, pole vaja. Ma ei taha mingit kuulsust," teatab noormees ja me läheme lahku.

Mida aga need inimesed seal kõik täpsemalt siis otsivad? Kuuldavasti vähemalt ühte ligi 180-st erinevast seeneliigist, mis sisaldab ainet nimega psilotsübiin. See on psühhedeelne aine, mida võib leida valdavalt seentest. Seentest saadav joove on kusjuures individuaalne ja võib kesta sõltuvalt manustatud kogusest siis kuni 7 tundi.

Politsei: tegemist ohtlike ja keelatud ainetega

Põhja prefektuuri narkokuritegude talituse juhilt Kaido Kõplaselt aru pärides ütleb mees mulle, et eelkõige tahaks ta loota inimeste tervele mõistusele ja arusaamale, et tugevate hallutsinogeenide, ka looduses kättesaadavate hallutsinogeenide tarbimine on tervisele väga ohtlik.

"Selliste seente söömine võib tekitada näiteks krampe, oksendamist ja skisofreeniasarnast psühhoosi. Lisaks on nimetatud hallutsinogeenide tarbimine ja käitlemine ebaseaduslik ning süüdlast võib karistusena oodata kas rahatrahv või aastatepikkuse vangistus," ütleb narkopolitseinik.

Samas ei pea politsei eraldi statistikat selle kohta, kui palju kriminaalmenetlustest on seotud narkootilisi aineid sisaldavate seentega, kuid kinnitab, et igal aastal algatatakse mitmeid väärteo- ja kriminaalmenetlusi, kus tabatakse hallutsinogeenide mõju all olnud inimesi või tuvastatakse narkootiliste seentega kaubitsemist.

Vaidlused meditsiiniringkondades

Psilotsübiini mõjudest on tegelikult teadusringkondades pikalt räägitud. Viimati avaldas The Observer artikli sellest, kuidas psilotsübiini saab kasutada depressiooni raviks, aga kuna tegemist on A-kategooria narkootikumiga siis tuleb sellise aine tootmiseks vaja vastavaid lube ja uuringuid.

Mainekas USA meditsiiniülikool Johns Hopkins viis aga mõned aastad tagasi läbi uuringu selle kohta, kuidas mõjutab maagiliste seente toimeaine psilotsübiin inimeste vaimset seisundit ja leidis, et ühest doosist piisas, et aastaks tekitada inimeses positiivseid muutusi. Kestvad muudatused mõjutasid ligi 60 protsenti 51-st uuritavast katsealusest. See saavutati vaid ühe doosi manustamisega ja pani teadlased kukalt kratsima. Ühesõnaga, inimesed muutusid avatuvamaks, positiivsemaks.

Sellest hoolimata on aga siiski paljud teadlased seisukohal, et aine asjatundmatu tarbimine on ohtlik tervisele ja isegi elule.