Pühapäeva hommikul kell 9 kohaliku aja järgi oli Usagi umbes 242 miili kauguse Hongkongi idarannikust ning tekitanud oma tuultega probleeme juba Taiwanis ning Filipiinidel, vahendas CNN Hongkongi observatooriumi teadet.

Taifuun liigub lääne poole ning seda kiirusel 11 miili tunnis. Torm arvatakse jõudvat Hongkongini kohaliku aja järgi pühapäeva õhtul või esmaspäeva varahommikul (Eesti ja Hongkongi ajavahe on 5 tundi - toim).

USA mereväe ilmavaatluse keskuse sõnul on tormituulte kiirus taifuunis saavutanud juba kiiruse 115 miili tunnis, mis on võrreldes reedega (siis oli kiirus 165 miili tunnis) mõnevõrra langenud. Siiski on Hiina võimud teatanud, et tabades ühte kõige rohke asustatud linna ehk Hongkongi tekitab taifuun suurt kahju.

Fujiani provintsist on juba praegu evakueeritud üle 80 000 inimese ning ligi 50 000 inimest on tegemas ettevalmistusi, et leevendada tormi mõju, kui see kohale jõudma peaks.

Kõik Taiwani ning ranniku vahel seilavad kauba-ja reisilaevad on tagasi kutsutud ning rohkem kui 44 000 kalalaeva said käsu samuti rannikule pöörduda. Samuti on mitmed lennufirmad tühistanud kõik enda lennud.

Taifuun Usagit (jaapani keeles "jänes") peetakse 30 aasta üheks suurimaks tormiks, vahendas ajaleht The Independent. Näiteks arvatakse, et tormi tõttu sajab mõne päevaga maha kolm korda samapalju vett, kui seda tuleb kolme aasta jooksul Londonis. Lisaks on tormituulte kiiruseks juba mõned päevad tagasi mõõdetud üle 160 miili tunnis. Tormi poolt põhjustatud lained küündivad aga 15 meetri kõrgusteks. Viimati arvatakse sellist tormi olevat nähtud 1984. aastal.

Eestlane Hongkongis, kirjuta meile sellest, milline on sealne olukorda ning kas taifuuni saabumine ka sinu elu mõjutab? Lisaks on teretulnud ka igasugune pildi-ja videomaterjal. Lood palume saata meiliaadressile rahvahaal@delfi.ee või kasutada meie vihjekasti esilehel.