„Mul on hea meel, et Jaapani ettevõtetele müüdud saastekvoodi eest saadud rahad on suunatud mitmetesse energiasäästuprojektidesse,“ kinnitas Ansip valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel.

Riigi ja kohalike omavalitsuste hoonete soojustamiseks on Eestil sõlmitud 13 lepingut selliste Jaapani korporatsioonidega, nagu Mitsubishi, Marubeni, Sumitomo ja SMBC.

Ansip tänas Jaapanit ka eduka elektriautode programmi eest. Ta selgitas, et selle programmiga on rajatud kogu Eestit kattev kiirlaadimisvõrgustik, sotsiaaltöötajatele on eraldatud üle poole tuhande elektriauto ning on käivitatud toetusskeem eraisikutele ja ettevõtetele elektriauto ostuks.

Peaminister lisas, et Marubeni korporatsiooniga tehtud tehingu tulemusena said 8 teatrit Eestis vahetada välja lavavalgustuse säästlikemate valgustite vastu, 5 teatrit aga said võimaluse soetada uued, keskkonnasõbralikud bussid.

„Tänu kõikidele nendele projektidele on energiatõhusus saavutanud Eestis uue taseme,“ ütles Ansip.

Jaapani aseminister Yasutoshi Nishimura väljendas samuti heameelt positiivsete arengute üle Eesti ja Jaapani suhetes.

„Eestit tuntakse Jaapanis aina rohkem – tänu teie infotehnoloogilistele saavutustele ning eestlasest sumomaadlejale Barutole,“ ütles Yasutoshi Nishimura.

Aseminister lisas, et Jaapanit huvitabki koostöös Eestiga eriti just IT-valdkond. Ta avaldas ka lootust, et jaapanlased saavad Eestisse panustada energiaportfelli mitmekesistamisel.