New Yorgi südames Viiendal avenüül asuva 36-korruselise hoone konfiskeerimine ja müük oleks kõigi aegade suurim terrorismiga seotud vara võõrandamine, öeldakse avalduses AFP vahendusel.

Föderaalkohtunik otsustas USA valitsuse taotluse rahuldada sel nädalal. Valitsus väitis, et hoone omanikud on rikkunud Iraani-vastaseid sanktsioone ja rahapesuvastaseid seadusi.

Manhattani föderaalprokurör Preet Bharara ütles, et otsus kinnitab justiitsministeeriumi väiteid, et hoone omanik esindas (ja esindab) Bank Mellit ja seega Iraani valitsust.

Bharara sõnul annab hoone müügist saadud raha vahendeid Iraani-toetatud terrorismi ohvritele kompensatsiooni maksmiseks.

Prokuratuur väidab, et hoone omanikud, Alavi fond ja Assa korporatsioon, on renditulu ja muud raha üle kandnud Iraani riigi omanduses olevasse Bank Mellisse.

Alavi pidas ka heategevusorganisatsiooni Iraani toetuseks ja haldas hoonet Iraani valitsuse eest, öeldakse avalduses.

1970. aastatel Iraani šahhi mittutulundusühingu poolt ehitatud ja Bank Melli laenu abil finantseeritud hoone sundvõõrandati pärast 1979. aasta islamirevolutsiooni Iraani uue valitsuse poolt, väidab prokuratuur.

Šahhi mittetulundusühing Pahlavi fond nimetati prokuratuuri teatel ümber New Yorgi Mostafazani fondiks ja seejärel Alavi fondiks.

Alavi fond teatas, et kavatseb otsuse edasi kaevata.