Demonstrandid nõudsid plakatitel peaminister Donald Tuski valitsuse tagasiastumist ja ähvardasid üldstreigiga, vahendas BNS.

Ametiühingute neli päeva väldanud protest peegeldab Poola ühiskonnas maad võtnud masendust eurotsooni finantskriisi mõjul aeglustuma hakanud majanduse pärast, samuti pahameelt valitsuse pensioni- ja tööturureformide pärast. See on viinud koalitsioonivalitsuse toetuse madalaimale tasemele alates 2007. aastast, kui peaminister Tusk ametisse astus.

Varahommikust saadik tõid sajad bussid meeleavaldajaid pealinna Varssavisse. Ametiühingute sõnul osales protestimarsil 120 000 inimest, linnvalitsus hindas osalejate arvuks 100 000.

Riigi suurima ametiühingu OPZZ esimees Jan Guz ütles, et marss oli hoiatuseks valitsusele. Kui see oma poliitikat ei muuda, kavatsetakse "seisata kogu riik, tõkestada iga kiirtee, iga maantee", rääkis Guz.

"Me ei lepi poliitikaga, mis viib vaesusesse," rääkis Guz.

Ametiühinguliidu Solidaarsus pressiesindaja Marek Lewandowski ütles AFP-le: "Me tahame Donald Tuski lahkumist. See on ainus tee Poola sotsiaalpoliitika muutmiseks."

Ametiühingutel on Poolas suur toetus. Teisipäeval avaldatud arvamusuuringu põhjal pooldab meelaavaldusi 59 protsenti küsitletutest, vastu on 31 protsenti.

Peaminister Tuski Kodanikeplatvormi esindaja Rafal Grupinski sõnul on töötajatel õigus pahameelt avaldada, kuid nad peaksid naasma suvel tööseaduse muutmise tõttu katkenud läbirääkimistele valitsuse ja tööandjatega.

Viimastel nädalatel on kolm Tuski koalitsiooni parlamendiliiget vastaste poolele üle läinud. See tähendab, et õhkõrna enamusega koalitsioon võib jääda vähemusse ja terendavad ennetähtaegsed valimised.

Ametiühingute etteheidete nimekiri on pikk, kuid kesksel kohal on selles hiljutised muudatused pensionieas.

"Me tahame, et pensioniiga algaks 65. eluaastast nagu varem ja mitte 67.-st, nagu Tuski reform ette näeb. Me tahame paremat sotsiaalpoliitikat ja garantiisid töötajatele," ütles Lewandowski.

Peaminister Tusk teatas kolmapäeval, et Poola valitsus on otsustanud vähendada erapensionifondide osa riigi pensionisüsteemis ja võtab üle nende valduses olevad võlakirjad ning tühistab seaduse, mis kohustab elanikel panustada erapensionifondidesse.

Poola majanduskasv aeglustus 2012. aastal 1,9 protsendini, 2011. aastal oli see 4,5 protsenti. Tööpuudus on suurenenud 13 protsendini ja paljud ettevõtted pakuvad tähtajalisi töölepinguid ilma sotsiaalsete garantiideta.