ÜRO lubas laupäeval anda "erapooletu ja usaldusväärse" hinnangu väidetavale keemiarelvade kasutamisele Süürias, vahendab BNS.

"Kogutud tõendeid läbivad nüüd analüüsid laboratooriumis ja saavad eksperthinnangu, mis kõik võib aega võtta kuni kolm nädalat, kui see läbi viia süstemaatiliselt, usaldusväärsel ja objektiivsel moel," märgiti inspektorite teadaandes.

Maailmaorganisatsiooni kõneisik Martin Nesirky sõnul ei avalikusta ÜRO oma järeldusi keelustatud mürkgaaside kasutamise kohta Süüria konfliktis enne laborianalüüside läbiviimist.

Süüria relvakonflikti ajal toime pandud keemiarelvarünnakuid uurinud maailmaorganisatsiooni inspektorid lõpetasid oma töö Süürias reedel ja lahkusid laupäeval riigist.

USA on kaalumas sõjalist karistusoperatsiooni Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi vastu seoses 21. augustil korraldatud "väidetava" keemiarelvarünnakuga, milles sai Ühendriikide luure andmeil surma 1429 inimest, nende seas vähemalt 426 last.

Ühendriikide president Barack Obama kinnitas laupäeval, et ootab USA kongressi heakskiitu Süüria-vastasele sõjalisele rünnakule.

"Ma taotlen ameeriklaste esindajatelt kongressis luba jõu kasutamiseks," sõnas president.

Kongress kavatseb Süüria küsimuses hääletada pärast suvepuhkuselt naasmist 9. septembril, kuid pole võimatu, et rahvaesindajad kutsutakse erakorralisele istungile juba varem. Esindajatekoja liikmed saavad pühapäeval salajaseks liigitatud ülevaate Süüria olukorrast.

Obama sõnul on ta otsustanud, et sõjaline sekkumine on vajalik, kuid ta usub, et sellele on USA demokraatiale mõeldes oluline saada seadusandjate toetus.

"Meie sõjajõud on regioonis positsioonidel ja me oleme valmis ründama, mil iganes nii otsustame," kinnitas Obama.

USA president kritiseeris ühtlasi teravalt ÜRO Julgeolekunõukogu tegevusetuse pärast ja ütles, et USA ei jääda kõrvaltvaatajaks, kui kasutatakse keemiarelvi ja tapetakse tsiviilisikuid.

"Kõik tahavad, et midagi ette võetaks, kuid keegi ei taha seda ise teha," tõdes president.

Obama on nimetanud Süüria väidetavat keemiarelva kasutamist ohuks USA riiklikule julgeolekule.