Ecomeni majanduse ja haldusküsimuste prorektor Barabaner ei varja tõsiasja, et uksi sulgev Ecomen on Põhja-Tallinna linnaosavalitsusele ruumide rendi eest raha maksmata, täpset summat ta aga ei avadla. "Hetkel käivad läbirääkimised võla kustutamise üle," ütles Barabaner Delfile.

Palvet võlg kustutada põhjendab Barabaner sellega, et Ecomen on üles ehitatud õppehoonesse oma tegutsemise ajal võlast kordi suuremaid summasid investeerinud. Õppehoonesse maetud summaks arvestab Barabaner umbes 350 000 eurot.

Taotlus võla kustutamiseks esitati linnavalitsusele juba maikuus, enne uste sulgemist. "Andsime linnaosavalitsusele teada, et juhtus selline asi, oleme kooli sulgemisega seoses võlgu ning peame nüüd seda olukorda lahendama," sõnas Barabaner.

Barabaneri sõnul on instituudil võlgu veelgi. "Kui ühe päevaga selline suur institutsioon kinni panna, on muidugi raske lõpetada. Meil on väga palju võlgu ja töötajatele on töötasu maksmata," ei häbene prorektor täbarat olukorda.

Kuhjunud võlgasid plaanib instituut maksta kinnistute müügist saadava rahaga.

Vaatamata korduvatele pöördumistele ei leidnud Põhja-Tallinna linnaosavanem Karin Tammemägi ega ka linnaosa avalike suhete nõunik Katrin Hinrikus aega Ecomeni võlga ega selle kustutamiseks Barabaneri sõnul käivaid läbirääkimisi kommenteerida.

Tallinna abilinnapea hariduse vallas Mihhail Kõlvart vastas, et tema teemat kommenteerida, kuna linnavara küsimused ei kuulu tema vastutusvaldkonda.

Haridus- ja teadusministeerium tegi veebruaris ja märtsis venekeelses erakõrgkoolis Ecomen järelevalveekspertiisi, mille käigus selgus, et õppetöö korraldus pole usaldusväärne ning kvaliteet pole rahuldav. Haridusministeerium avastas majanduse ja juhtimise instituudi Ecomen tegevuses tõsiseid puudujääke, näiteks läbiti nelja-aastane õppekava 98 päevaga.