Esmaspäeva hommikupoolikul usutluses Vene ajalehele Izvestija ütles al-Assad, et Süüria ei kasuta keemiarelva kunagi oma rahva vastu ja tegu on "solvanguga tervele mõistusele".

Assadi sõnul ei ole neid mõtet rünnata, sest "ründamise korral ootab Ühendriike (rahvusvahelist koalitsiooni) läbikukkumine täpselt nagu kõigis sõjalistes konfliktides alates Vietnamist tänase päevani", edastas mainekas ajaleht New York Times.

"Kommentaaride näol on tegu solvanguga... See on jama," ütles Assad.

Maailmaorganisatsioon uurib rünnakupaika

Esmaspäeva keskpäeval suundusid ÜRO relvainspektorid viiest autost koosnevas konvoiga pealinna Damaskuse lähistele, võimalikku keemiarünnakut uurima. Eile andis režiim uurimiseks täieliku ja viivitamatu loa.

Briti välisminister William Hague ütles aga samal ajal BBC vahendusel, et Süüriat on võimalik [rünnata] ka ilma ÜRO Julgeolekunõukogu ühehäälse toetuseta. Varem on otsust teadaolevalt blokeerinud Venemaa ja Hiina.

"Kas keemiarelva kasutamisele on võimalik reageerida ka ilma täieliku ühtsuseta ÜRO Julgeolekunõukogus? Minu meelest küll," ütles Hague.

"Lähtudes tõsisest humanitaarkriisist või humanitaarkatastroofist, on võimalik seda teha paljude erinevate stsenaariumide alusel," lisas ta.

Koalitsiooni otsus 48 tunni jooksul?

Viimastel andmetel on Barack Obamal peagi (väidetavalt järgneva 48 tunni jooksul) teha "informeeritud otsus", kuidas Assadi režiimile vastata.

Prantsusmaa välisministri kinnitas samuti, et koalitsiooni reaktsioon otsustatakse juba lähipäevil. "Meil tuleb omavõimalikku reaktsiooni hinnata... ja see otsus langetatakse lähipäevil," lisas Fabius.

BBC1 hommikuprogramm Breakfast kinnitas täna hommikupoolikul, et sõjalist sekkumist ei saa kindlasti välistada ja ka Briti Kuninglik Merevägi on valmis sekkuma, seda sarnaselt USA-ga, kes juba mitu laeva Süüria lähistele viis, et neilt oleks võimalik soovi korral rakettidega režiimi võitlejaid rünnata.