Robert Bales võttis sõna kohtuprotsessi viimasel istungil. Ta on süüdi mõistetud 17 inimese, sealhulgas üheksa lapse tapmise eest Afganistani Kandahari provintsis 2012. aasta 11. märtsil, teatas AFP BNS-i vahendusel.

Pisaraid tagasi hoides nimetas 40-aastane tulistaja oma tegu argpükslikuks ning vabandas selle eest esimest korda, vahendas Seattle Times.

"Mul on kahju, tõeliselt kahju selle pärast, mida ma neile inimestele tegin," lausus kahe lapse isa.

"Ma tapsin nende pered. Kui ma saaksin nende pereliikmed tagasi tuua, siis teeksin seda kõhklematult."

Robert Bales tunnistas end surmanuhtluse vältimiseks süüdi ning nüüd ootab teda eeldatavasti eluaegne vanglakaristus. Reedesel istungil otsustab kuueliikmeline sõjaväekohus, kas Balesile antakse võimalus 20 vangla-aasta järel ennetähtaegset vabastamist taotleda või mitte.

Balesi ohvrid olid peamiselt naised ja lapsed ning veresauna peetakse jõhkraimaks sõjakuriteoks, mille NATO sõdurid on Afganistanis kümne sõja-aasta jooksul sooritanud.

Bales asus esmalt inimesi tapma Alkozai külas, naasis pärast seda sõjaväebaasi, äratas üles ühe kaasvõitleja, et talle sellest rääkida. Sõdur ei uskunud seersandi juttu ja heitis uuesti magama. Seejärel läks mees Najibani külla tapatalguid jätkama.

Kaitse sõnul ei soovinud Bales Afganistani missioonile minna ja teda poleks tervislikel põhjustel tohtinud sinna ka saata, sest mees oli Iraagis kaks korda haavata saanud ja kannatas posttraumaatilise stressihäire all.