Tartu ülikooli teatel kujunes tänavu kõige menukamaks õppekavaks arstiõpe, kuhu esitati 470 avaldust. Õigusteadusele õppetööga Tartus laekus 434 avaldust ja Tallinnas 344 avaldust. Majanduse erialale esitati 427 avaldust, informaatikale 402 avaldust ning inglise keel ja kirjanduse erialale 353 avaldust.

Avatud ülikooli õppevormis laekus enim avaldusi õigusteaduse Tallinna õppegruppi, bakalaureuseõppes 278 ning magistriõppes 94.

Tartu ülikoolis soovis kõrghariduse esimesel astmel õpinguid jätkata 8948 inimest, kellest 7528 esitasid avalduse päevasesse õppesse ning 1420 avatud ülikooli.

Magistriõppesse esitati kokku 2203 avaldust, mille esitanutest 1574 pürgisid päevasesse õppesse ning 629 eelistasid paindlikku avatud ülikooli õppevormi.

Doktoriõppes õpingute jätkamiseks esitasid dokumendid 290 inimest. Välisüliõpilastelt laekus kolme õppeastme peale kokku 415 avaldust.

Miinimumlävend seab kõrgemad nõudmised

Tartu ülikooli vastuvõetute keskmised konkursipunktid kujunesid mullusest kõrgemateks.

"Meie sisseastumistingimused on karmimad kui teistel ülikoolidel ning vastuvõtu tulemused näitavad, et teistest kõrgemad nõudmised on end ära tasunud ning aidanud saavutada vastuvõtu peaeesmärki – tuua TÜ-sse õppima tublimatest tublimad," ütles Tartu ülikooli õppeprorektor Martin Hallik.

Ta tõi näiteks, et 60 protsenti kõikidest gümnaasiumilõpetajatest, kes sooritasid tänavu vähemalt ühe riigieksami maksimumpunktidele, kandideerisid just TÜ-sse ning ligi 40 protsenti 2013. aasta medalistidest asub sel sügisel õppima TÜ-s.

Hallik lisas, et TÜ-sse õppima pürgijate keskmine riigieksami tulemus oli 10 punkti võrra suurem Eesti keskmisest. "Ühtlasi on Tartu ülikoolil hea meel, et tänu kõrgharidusreformile pääses sel aastal tasuta õppima rohkem võimekaid kandidaate," rõõmustas Hallik.

TÜ vastuvõtu peaspetsialist Kaja Karo sõnul tuli päevases õppes kõige paremaid õpitulemusi ette näidata teatrikunsti, arsti- ning hambaarstiteaduse erialadel, kuhu pääsemiseks pidi konkursipunkte koguma vastavalt 91,2, 86,9 ja 86.

"Konkursipunktide võrdluses tõuseb esile, et keskmine punktisumma, mille alusel ülikooli vastu võeti, oli 81,5 punkti, mis on oluliselt kõrgem kui varasematel aastatel – mullu oli keskmiseks 79 punkti," märkis Karo.

Karo tõi näite, et sissesaanute tase on tõusnud näiteks õigusteaduse erialal, kus õpingute alustajate keskmine kogutud punktisumma oli üheksa palli võrra eelmisest aastast kõrgem.

Hiljemalt 27. augustil avalikustatakse avatud ülikooli vastuvõetute nimekirjad SAISis. 30. august on õppimatuleku kinnitamise tähtaeg.