Enamik rikkumisi puudutas ameeriklaste või välisluure sihtmärkide volitamata jälitamist USA-s, mis mõlemad on seaduse ja täidesaatva määrusega piiratud, vahendab Reuters Washington Posti.

Need ulatusid märkimisväärsetest rikkumistest kuni trükivigadeni, mille tagajärg oli e-kirjade ja telefonikõnede ettekavatsemata lugemine ja pealtkuulamine.

Washington Posti teatel on nende valduses olevad dokumendid osa NSA endise kaastöötaja Edward Snowdeni üle antud materjalidest.

Dokumentide hulgas on sellise detailsuse ja analüüsi tasemega materjale, mida tavaliselt ei jagata ka kongressi ega jälitustegevust kontrolliva spetsiaalse kohtuga, teatas ajaleht. Ühes dokumendis antakse agentuuri personalile juhiseid detailide eemaldamiseks ja üldisema väljendusviisi kasutamiseks justiitsministeeriumile ja rahvusliku luuredirektori büroole esitatavates raportites.

Ühel juhul otsustas NSA, et tal ei tarvitse ameeriklaste ettekavatsemata jälitamise kohta raporteerida, kirjutab Washington Post. Märkimisväärne näide 2008. aastast on „suure hulga“ Washingtonist lähtunud telefonikõnede pealtkuulamine, kui programmeerimisviga ajas segamini USA piirkondliku suunakoodi 202 ja Egiptuse rahvusvahelise suunakoodi 20.

Washington Posti teatel loetletakse NSA auditis 2012. aasta maist eelmise 12 kuu kohta 2776 juhtumit, mille puhul koguti, talletati, pääseti ligi või jagati seadusega kaitstud kommunikatsioone.

Ajalehe teatel oli enamik juhtumeid ettekavatsemata. Paljudel juhtudel oli tegemist otseste hooletusvigadega või standardsetest protseduuridest mitte kinnipidamisega. Enamik tõsiseid intsidente puudutasid kohtumääruse vastast tegevust ning enam kui 3000 ameeriklase ja rohelise kaardi omaniku andmete volitamata kasutamist.

2008. aastal vastu võetud välisluure jälitamisseaduse parandamise seadus andis NSA-le laialdased uued volitused, millega kaasnesid vastutasuks aga justiitsministeeriumi ja rahvusliku luuredirektori regulaarsed auditid ning perioodilised raportid kongressile ja jälitustegevuse kohtule.

Washington Posti teatel oli üks kõige tõsisemaid rikkumisi see, kui NSA suunas suurel hulgal USA-s mööda fiiberoptilist kaablit liikunud rahvusvahelisi andmeid hoidlasse, kus seda materjali võidi ajutiselt töötlemiseks ja selekteerimiseks säilitada.

Operatsiooni käigus koguti ja segati omavahel USA ja välisriikide e-posti, teatas Washington Post, viidates ülisalajasele NSA sisemisele uudiskirjale. NSA juristid ütlesid välisluure jälitustegevuse kohtule, et agentuur ei suutnud ameeriklaste suhtlust mõistlikult välja filtreerida.

2011. aasta oktoobris, kuid pärast programmi algust, otsustas kohus, et andmete kogumine oli põhiseadusevastane.

Mõned senati luurekomitee liikmed, sealhulgas Oregoni demokraat Ron Wyden, on üritanud juba mõnda aega sundida NSA-d andma mingisuguse ülevaate, kui palju andmeid ta elektroonilisel teel „kogemata“ ameeriklaste kohta kogub. President Barack Obama administratsioon on olnud kategooriliselt selliste paljastuste vastu.