Abe teeb tasakaalutrikke õhkõrnal piiril Hiina ja Lõuna-Korea liigsest ärritamisest hoidumise ning oma konservatiivsetele toetajatele meele järgi olemise vahel. Siiski avaldasid vähamalt kaks ministrit ja kümned parlamendi liikmed avalikult oma austust Yasukuni pühamule, mida peetakse Jaapani endisaegse militarismi sümboliks, vahendab Reuters.

„Ma palusin oma eriabi... et ta teeks minu eest ohverduse tänutundes ja austuses nende vastu, kes võitlesid ja andsid oma hindamatu elu oma maa eest,“ ütles Abe ajakirjanikele. „Selle kohta, millal ma võiksin minna Yasukuni pühamusse või kas ma lähen või ei lähe, ei ütle ma midagi, sest see ei tohiks muutuda poliitiliseks ega diplomaatiliseks küsimuseks.“

Jaapani tipp-poliitikute visiidid Yasukuni pühamusse on varem Pekingi ja Souli välja vihastanud, sest seal austatakse teiste hulgas 14 Jaapani sõjaaegset juhti, kelle liitlaste tribunal sõjakuritegudes süüdi mõistis.

Hiina kutsus neljapäeval protesti väljendamiseks välja Jaapani suursaadiku, teatas Hiina välisministeerium Pekingis. Väliministeeriumi avalduses öeldakse, et palverännakud Yasukunisse haavavad tõsiselt Hiina ja teiste Aasia ohverriikide rahvaste tundeid.

Hiina välisministeerium mõistis hukka ametiisikute külaskäigud pühamusse igasuguses vormis kui loomuomase katse eitada ja ilustada Jaapani militaristide vallutusajalugu.

Jaapani konservatiivid ütlevad, et on täiesti loomulik austada sõdades hukkunuid, ning eitavad, et selle tegemine Yasukunis ülistab sõda.

„Austuse avaldamine sõdades hukkunutele on puhtalt siseasi ning ei ole teiste riikide asi meid kritiseerida või nendesse asjadesse sekkuda,“ ütles minister Keiji Furuya, kelle haldusalasse kuulub riiklik avaliku ohutuse komisjon, pärast pühamu külastamist.

Pühamut külastas ka siseminister Yoshitaka Shindo ning 89 parlamendi liiget ja veel 101 parlamendi liikme abid.