Kohtumisel käsitleti pikemalt okupatsiooniaja uurimist ja väärtuste hoidmist ühiskonnas, tänapäeva väljakutseid ja koostööd, mida riigid ja kirikud saavad teha.

„Te lõpetate oma raamatu „Vabadusest” mõttega, et ühiskond peaks teostama ja arendama vabadust tolerantsuse, väärtuspõhisuse ja ennekõike armastuse alusel, unustamata, et vabadus tähendab täiskasvanud inimesele ka vastutust,“ ütles peapiiskop. „ Vajame ühiskonda, mis oleks vabanenud mitte ainult mineviku ohtudest vaid suudaks sellised ohte vältida ka siis, kui need ilmuvad uuel ja rafineeritumal kujul,“ toonitas peapiiskop Põder.

President tänas peapiiskoppi kutse eest külastada Toomkirikut ja soovis oma külaskäiguga avaldada austust neile inimestele, kes on rasketel aegadel kannatanud ja jäänud oma õilsatele põhimõtetele kindlaks.

Peapiiskop Andres Põder pälvis Saksamaa Liitvabariigi Teeneteordeni Suure Teeneteristi tähega. Peapiiskop tänas presidenti kõrge riikliku autasu eest ja ütles, et tegu on tunnustusega kogu Eesti kirikurahvale.