Nimelt on piirirežiimi eeskirjas juba alates 1997. aastast kirjas, et piiriveekogudel või sise- ja territoriaalmerel planeeritavatest tegevustest tuleb politseile teatada vähemalt kümme päeva enne tegevuse toimumist. Mõned sukeldujad pole sellest nõudest kuulnudki, ent möödunud nädalavahetusel said neli sukeldujat selle eest Tallinnas trahvi.

Barrakuuda sukeldumisklubi hinnangul on Läänemerel ilm niivõrd muutlik, et kümnepäevane etteteatamisaeg on mõttetu. Nemad on Saaremaal seetõttu andnud kohalikele piirivalvuritele oma väljasõitudest teada siis, kui välja sõidetakse. Teada antakse nii sukeldumise asukoht kui sukeldujate arv.

Kui ollakse tagasi kaldal, antakse teada, et ollakse õnnelikult tagasi. Mõnikord võib päevas olla 5-6 väljasõitu, siis korratakse teavitamist iga väljasõidu ajal.

Eesti Päevaleht kirjutas eile, et möödunud nädalavahetusel Tallinna lahel Paljassaare lähedale veealuseid vrakke uurima läinud nelja sukelduja jaoks lõppes retk ootamatult. Kõigepealt triivis nende paat eemale ja tagasi kaldale saamiseks vajati päästjate abi. Seejärel said nad aga trahvi määruse punkti järgi, mida suur osa Eesti sukeldujatest kas ei tea või peab lihtsalt liiga jaburaks.

Nimelt on küsimus piirirežiimi eeskirjas, mis ütleb juba alates 1997. aastast, et piiriveekogudel või sise- ja territoriaalmerel planeeritavatest tegevustest tuleb politseile teatada vähemalt kümme päeva enne tegevuse toimumist.

Politsei sõnul on sukeldujad aga nõudest valesti aru saanud – nimelt ei ole määruses kirjas, kui mitmest sukeldumispäevast tuleb politseile korraga teada anda. Seega võib politseiga sukeldumiseks kooskõlastada koguni terve kuu. Konkreetsel päeval, mil minna otsustatakse, tuleks PPA-d sukeldumisest näiteks e-kirja teel teavitada.