Lugeja: "Täna hommikul poole kümne paiku sooritasid kaks reaktiivhävitajat madallennu Valgamaal Riidaja asula lähedal, küla kohal, otse üle talude. Lennumasinate hinnanguline kõrgus maapinnast võis olla 50 kuni 100 meetrit. Hirmus müra ja lennukite nägemine nii madalal ehmatas tugevalt inimesi. Asja uurima kannustas mind veel see, et elame turismitalus, kus on oma lennurada. Siin lennatakse väikelennukitega, deltaplaanide, motovarjudega jne. Sageli toimuvad mudellennu üritused. Hävitajate lennutrajektoor ristus täpselt meie lennuraja finaalosaga (raja osa, kus lennumasinad on tõusul või maandumas)."

Õhuoperatsioonide juhtimiskeskuse andmetel lendasid hävitajad täna lõunapiirkonnas. Eesti Vabariigis kehtestatud seaduse järgi madallennualadel ei tohi lennata allpool 500 jalga (164 meetrit) maapinnast.

Õhuväe teavitusspetsialisti Alar Laatsi sõnul on tegu Balti õhuturbe hävitajatega, mis sooritavad Valgamaa kohal rutiinseid harjutuslende. "Suve lõpuni turvavad meie õhuruumi Prantsuse lennukid Mirage-F1. Need kuuluvad Balti õhuturbe lennusalka, mis roteerib iga nelja kuu tagant ja mis baseerub Šiauliai lennubaasis Leedus. Nad tegid rutiinseid harjutuslende," selgitas Laatsi.

Eestis on tema sõnul olemas spetsiaalsed madallennu piirkonnad, kus hävitajatel on lubatud madalalt lennata. Üks niisuguseid piirkondi jääb Valgast Viljandi poole. Madallennu piirkond on ka näiteks Riia laht. "Riidaja küla Valgamaal jääb Eesti Vabariigi poolt eraldatud madallennualale. Balti õhuturbe hävitajad püüavad oma harjutuslendude piirkondi võimalikult varieerida," lisas Laatsi.

Kõik NATO õhujõudude lennud on Laatsi sõnul kooskõlastatud lennuametiga ning sama tuleks kindlasti teha ka väikelennukite, deltaplaanide ja muude tsiviilõhusõidukite lendudega. "Kui kõik lennukid seadusi järgivad, siis madallennud ei saa olla tsiviillennundusele ohtlikud."

Õnnetuste vältimiseks ja täiendava informatsiooni saamiseks soovitab Laatsi pöörduda lennuameti poole.