Politsei andmeil avastati kopeerimisseade Mannerheimintie 14 ja Salomonkatu 13 asuvatelt Otto sularahaautomaatidelt, vahendab Soome meedia.

Mannerheimintie automaadi küljes olnud seade on praegu politseis, kus seda täpsemalt uuritakse.

Salomoni tänaval asunud kopeerimisseade jõuti aga enne politsei saabumist kõrvaldada, nii pole ka teada, kui mitme kaardi andmed kurjategijate kasutusse jõudsid.

Mannerheimi teel olnud kopeerimisseade on kaheosaline ning seda on pangaautomaadist raske eristada. Üks osa oli asetatud kaardilugeja ava kohale ning teine oli klahvistiku kohal.

Politsei uurib juhtunut. Praeguseks pole kurjategijatest midagi teada ning samuti pole infot selle kohta, kas kopeerimisseadmeid oli ka teistes pangaautomaatides.

Soome keskkriminaalpolitsei komissar Ari Pekka Kouva on Uusi Suomille antud intervjuus öelnud, et automaadist sularaha võttes tasub PIN-koodi sisse lüües alati sellel kätt ees hoida.

Politsei hinnangul järgib seda ettevaatusabinõu vaid kaks protsenti inimestest. Seega tegutseb 98 protsenti sularaha väljavõtjatest täiesti avalikult ega kaitse oma PIN-koodi pättide eest.

Käega PIN-koodi varjates ei pruugi kopeerimisseadme paigaldanud kurjategijad võõrastele kaardiandmeteleligi pääseda. Nimelt on kopeerimiseadme üks, pliiatsiotsa suurune kaamera tavaliselt pandud klaviatuuri kohale.