Soome peaminister Jyrki Kataineni sõnul on meil palju sarnast: tööjõuturg, ettevõtluskeskkond, ühine raha ja elektriturg ning tulevikus ka ühine gaasiturg. Kataineni sõnul võib Eesti ja Soome suhteid võrrelda lausa vendlusega.

Peaminister Andrus Ansipi hinnangul saab kahe riigi häid suhteid arendada ka e-valitsemise alal. Eesti ja Soome planeerivad koostöös OECD’ga koostada raporti riigivalitsemise arendamise teemal, mis muuhulgas puudutab ka kahe riigi vahelist koostöö arendamist e-valitsemise valdkonnas.

Ansip tõi näiteks, et Soome ja Eesti sotsiaalkindlustussüsteemis liigub aastas 20 000 paberdokumenti aastas hoolimata sellest, et meil on olemas tehnoloogia, mis lubaks neil liikuda elektrooniliselt ja automaatselt.

"See ei ole 21. sajandil normaalne kui inimesed saavad oma riigis sees kasutada digitaalseid dokumente, aga naaberriigiga suheldes ei saa," ütles Ansip, kelle sõnul Eesti ja Soome võiksid jõuda ka e-ID vastastikuse tunnustamise ja digiallkirjade ühtlustamiseni.

Lisaks rääkisid peaministrid ka LNG terminalist ning projektist Rail Baltic. LNG terminalist rääkides ütles Ansip, et ükskõik, millise otsuse Euroopa Komisjon teeb, võidavad sellest nii Soome kui ka Eesti. Tema hinnangul on otsustamatus praeguses situatsioonis kõige halvem. Ansip avaldas veendumust, et Euroopa Komisjon kaalub otsust tehes põhjalikult kõiki poolt ja vastu argumente.

Projekt Rail Baltic on Soome peaministri hinnangul oluline kogu Põhja-Euroopa jaoks. Tema hinnangul elavdab Rail Baltic kindlasti majandust ning arendab transpordivaldkonda. Ansipi sõnul saavad projektist Rail Baltic kasu nii Soome kui ka Poola ning ta avaldas oma Soome kolleegile tänu, et nad on Balti riike selle projekti vedamisel toetanud.

Peaministrid rääkisid ka kahe riigi väga tihedalt lõimunud majandussuhetest. Soome on Eestile esimene impordipartner ja Rootsi järel teine ekspordipartner ja otseinvesteerija, Eestis tegutseb ligi 5000 Soome ettevõtet.

Soome peaminister ütles kohtumisel oma Eesti kolleegiga, et neil on plaan suurendada investeeringuid teadus- ja arendustegevustesse, et aidata kaasa majanduse kasvule. Tema sõnul panustavad ka Soome ettevõtjad innovaatilistesse lahendustesse, mis lubab samuti uskuda majanduskasvu taastumisse.

Soome peaminister Jyrki Katainen on täna töövisiidil Eestis. Eesti ja Soome peaministrid kohtuvad kahepoolselt vähemalt kaks korda aastas – ühe korra Soomes ja teisel korral Eestis. Meie peaminister külastas oma Soome kolleegi möödunud aasta novembris, Jyrki Katainen oli viimati Eestis läinud aasta aprillis.