Võõrustajarollis Briti peaminister David Cameron tervitas Lough Erne'i kuurordis peale Itaalia, Jaapani, Kanada, Prantsusmaa ja Saksamaa riigijuhi ka USA presidenti Barack Obamat ja Vene riigipead Vladimir Putinit.

Tippkohtumist pingestavad erimeelsused ÜRO andmetel vähemalt 93 000 hukkunuga Süüria kodusõja osas, teatas AFP BNS-i vahendusel.

Cameron ütles esmaspäeval, et tema prioriteet kohtumisel on tagada Süüria rahukonverentsi toimumine, et suruda läbi president Bashar al-Assadi režiimi väljavahetamine üleminekuvalitsusega.

Esimene Süüria rahukonverents toimus mullu juunis Genfis, teine konverents oli plaanitud tänavu juuniks, kuid lükkub tõenäoliselt edasi.

Venemaa on jätkanud Süüria presidendi Bashar al-Assadi toetamist, samas kui USA ametnikud süüdistasid eelmisel nädalal Süüria võime keemiarelva kasutamises ja lubasid alustada otsese relvaabi andmist osale ülestõusnutele.

Putin: meie seisukohad [Obamaga] ei lange kokku

Vladimir Putin ütles esmaspäeval kohtumise järel Barack Obamaga, et Moskva ja Washington ei ole veel loobunud Süüria rahukonverentsi korraldamisest ning kavatsevad kõikidele konflikti osapooltele selle toimumiseks survet avaldada.

"Mõistagi meie seisukohad ei lange kokku, kuid me mõlemad soovime, et vägivald Süürias lõppeks," lausus Putin. Ta lisas,et kaks suurriiki soovivad Süüria konflikti lahendada rahumeelselt. "Peame lükkama hoo sisse rahukõnelustele ja ärgitama osapooli Genfi läbirääkimistelaua taha tulema," ütles Putin.

Obama tunnistas erinevate vaatenurkade olemasolu, kuid lisas, et Moskva ja Washington soovivad lõpetada veresauna Süürias.

Samuti lepiti G8 veerel toimunud kõnelustel kokku terrorismivastase koostöö tugevdamises.

"Tänavu 15. aprilli Bostoni pommirünnakud ning 25. mai enesetapurünnak Mahhatškalas näitasid taas, et ülemaailmne terrorioht ei ole vähenemas ning nõuab meilt ühispingutusi sellega toimetulemiseks," seisis kahe riigipea ühisavalduses.

Lisaks leppisid Ühendriigid ja Venemaa kokku moodustada kuu ajajooksul küberjulgeolekualane töörühm. "Otsustasime presidendi komisjoni raames luua töörühma, mis tegeleks ohtudega info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkonnas ning IKT positsiooniga rahvusvahelise julgeoleku kontekstis. Töörühm hakkab koos käima regulaarselt, et arutada huvipakkuvaid ja murettekitavaid teemasid," nähtus avaldusest.

Töörühma ülesanne on hinnata kahte riiki ähvardavaid küberohtusid, teha ettepanekuid ning koordineerida ühismeetmeidnende ohtude vastu võitlemiseks.

Cameron loodab kõnelustel saavutada edu samuti kaubavahetuses, maksupoliitikas ja äritegevuse läbipaistvamaks muutmisel.

Briti peaminister on öelnud, et sooviks muuta G8 kohtumised taas "kaminaäärseteks vestlusteks", kus "riigipead istuksid koos ilma suure hulga nõuniketa ning mille lõppedes ei avaldataks suurt hulka kommünikeesid".

Tuhanded meeleavaldajad kannustasid laupäeval Põhja-Iirimaa pealinnas Belfastis riigijuhte astuma samme vaesuse ja näljahäda vähendamiseks maailmas.