Peaminister Andrus Ansip ütles kohtumisel, et peab patriarh Kirilluse saabumist Eestisse leinapäeval tähendusrikkaks ning pärja asetamist Linda kuju jalamile lepituse märgiks.

„Fakt, et patriarh Kirillus asetab pärja Linda kuju jalamile ja Teises maailmas hukkunute monumendile kõneleb sellest, et tema eesmärk on leppimise saavutamine. Ta mõistab Eesti rahva kannatusi,“ ütles Ansip.

Peaministri sõnul on õigeusklike arv Eestis märkimisväärne ja ta avaldas oma veendumust, et patriarh Kirilluse visiit on Eesti õigeusklikele väga oluline, niisamuti meie riigile.

Peaminister Ansip ütles, Eesti jaoks on väga oluline, et naaberriikidega oleksid head ja pragmaatilised suhted. Ansipi sõnul on Eesti ja Vene riigi suhetes näha positiivseid muutusi ning ta tänas patriarh Kirillust nendele suhetele kaasaitamise eest. Vestluses viidati venelaste ja eestlaste tihedatele isiklikele kontaktidele, Vene turistide kasvavale huvile Eesti vastu aga ka edasiminekule majandsuslikes ja poliitilistes suhetes.

Peaminister ja patriarh rääkisid ka kiriku rollist ajaloos ning Pühtitsa ja Petseri kloostrite tähendusest õigeusklike koguduste säilimisel Nõukogude ajal. Kuna mõlemad kloostrid jäid omal ajal Eesti aladele, suudeti neid säästa tagakiusamisest ja hävitamisest.

Kohtumisel räägiti ka kirikuvarade säilitamise ja restaureerimise vajalikkusest. Ansip selgitas, et 2013. aasta seisuga on kirikuvarade restaureerimiseks eraldatud Eestis üle 9 miljoni euro. Restaureerimistoetused on jagatud eri konfessioonide pühakodade vahel, nendest 6 kuuluvad Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirikule.

2013. aasta alguse seisuga kuulub Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirikusse 35 kogudust, liikmeskonna suurus on ligikaudu 170 000 inimest.