Leitnant Rait Luksi juhitud kümneliikmeline meeskond saabus Eestisse tagasi täna öösel. Mereväebaasis korraldatud pidulikul rivistusel andsid kaitseminister ja mereväe ülem meeskonna liikmetele üle rahvusvahelistes sõjalistes operatsioonides osalenu medalid ning NATO mereväe kontingendi medalid, teatas kaitseväe peastaap.

Kaitseminister Urmas Reinsalu rõhutas koju saabunud meeskonna poole pöördudes, et operatsioon Active Endeavour on NATO ainuke artikkel 5 operatsioon ning selles osalemine näitab Eesti valmisolekut astuda usaldusväärse liitlasena ühiste ohtude vastu.

Sõjalaeva julgestusmeeskond teenis operatsioonil NATO alalise mereväegrupi nr 1 koosseisus asudes Saksa fregati Hessen pardal. Meeskonna ülesandeks oli julgestada pardakontrollioperatsioone ja patrulle. Samuti osales meeskondkoos ülejäänud grupiga õppusel Joint Warrior. Koostöö algatajaks oli Saksa merevägi, kes oli Eesti laevakaitsemeeskondadega teinud koostööd piraaditõrjeoperatsioonil Atalanta.

NATO olulisim mereväeoperatsioon Active Endeavour alustas tegevust 2001. aastal pärast 9. septembri sündmusi. Operatsiooni eesmärgiks on võidelda terrorismiga merel, kindlustada laevasõidu turvalisus ning ära hoida võimalikke terroriakte. Operatsiooni raames viivad liitlaste sõjalaevad läbi patrulle, kontrollivad kahtlasi aluseid ja jälgivad laevaliiklust Vahemerel.

NATO alaline mereväegrupp nr 1 on üks kahest NATO reageerimisüksusest merel. Tavaliselt kuulub gruppi kuus kuni kümme sõjalaeva eri riikidest. Pidevalt panustavad laevadega Kanada, Saksamaa Taani, Holland, Norra, Portugal, Hispaania ja USA. Reeglina tegutseb grupp Atlandi ookeani idaosas, kuid vajadusel võib NATO saata ta mujale, kus liitlased neid vajavad. Samuti osaleb NATO mereväegrupp piirkonna olulisematel mereväeõppustel.

NATO üksused on alates operatsiooni algusest jälginud enam kui 115 000 laeva ja viinud läbi 162 kahtlusaluse laeva pardakontrolli. NATO kohalolek Vahemerel on aidanud hoida mereteed turvalisena ning hoida kahtlusalused laevad kontrolli all.