„Laaril on oma arvamus,“ ütles Lukas Delfile. „Kindlasti on see tema kui poliitiku arvamus. Kui selline tuntud poliitik ja riigimees nagu Laar teeb avalduse, siis mina ei hakka sealt otsima taktikalisi kaalutlusi ja arvan, et Mart tahtis just sisulist avaldust teha. See on igaühe enda teha, kas ta selle arvamusega nõustub või mitte.“

Lukase sõnul on ühiskonna tähelepanu praegu häirivalt suures mahus pöördunud poliitika tegemisele ja selle tehnoloogiale ning on oht, et rahva ees seisvad sisulised eesmärgid saavad palju vähem tähelepanu.

Lukas leiab, et poliitikutel tuleb tegeleda eksistentsiaalse küsimusega, kas rahvas jääb alles ja kas rahvas jääb peremeheks oma maal. „Arvan, et nii tunneb enamus rahvast ja selle tõttu on äärmiselt häiriv see, millega praegu tegeletakse," sõnas Lukas.

„Rüselemist on liiga palju hetkel, kui rahvas vajab vastust küsimusele, kas üldse on võimalik alles jääda,“ kõneles Lukas. „Rahvas vajab sellele küsimusele jaatavat vastust ja selle vastuse peavad andma poliitikud ja selleks peavad poliitikud jätma rüseluse ning keskenduma peamisele fundamentaalsele küsimusele.“

„Poliitikutel on praegu karjuv vajadus tegeleda peamisega, et Eesti ühiskond püsiks tervikuna ja suure osa rahva lahkumisel ei juhtuks nii, et eestlaste asemel valguvad siia kultuuriliselt võõrad inimesed ja meie ühiskond kaotab tulevikus oma näo,“ rääkis Lukas.

Lukas lisas, et tema jaoks ei olnud poliitika mõte erinevate jõudude ja suurte isiksuste omavahelises rüselemises. „Otsisin suuremat teemat ja suuremat sisu,“ kõneles Lukas, keda rähklemine ja erakondadevaheline võitlemine jätab suhteliselt leigeks.

Tõnis Lukas lahkus IRList jaanuari lõpus, oma esimesel tööpäeval Eesti Rahva Muuseumi (ERM) direktorina.