„Puudega lapse sündimist ei ole võimalik ette näha, mistõttu paneb see laenusaaja olukorda, kus laenukohustuse täitmine muutub väga keeruliseks. Laenusaajal on sügava puudega lapse hooldamise kõrvalt tööl käimine ning laenu tagasi maksmine äärmiselt raskendatud,“ selgitas eelnõu ettekandja, IRLi fraktsiooni esimees Kaia Iva pressiteenistuse vahendusel.

Iva sõnul muudeti riigikogu Kultuurikomisjoni istungil eelnõus laenu kustutamise tingimusi võrreldes esialgse eelnõuga paindlikumaks.

„Kui algselt oli laenu kustutamise eelduseks vanema mittetöötamine ja hooldamise eest toetuse saamine, siis kultuurikomisjon need nõuded eemaldas. See tagab vanemate võrdse kohtlemise, sest hooldajatoetuse maksmise tingimused võivad olla omavalitsustes erinevad. Samuti ei soovi seadusmuudatus pärssida vanemate võimalustekohast töötamist,“ rääkis Iva.

Sotsiaaldemokraadid olid aga nördinud, et IRL üritab nende eelnõu oma nimele kirjutada. SDE eelnõu järgi saanuks toetust nii sügava kui raske puudega lapsi kasvatavad vanemad (seaduse mõistes eri kategooriad). Koalitsioon jättis eelnõusse vaid sügava puudega laste vanemad, hääletades raske puudega laste vanemad välja, sest see hoiab raha kokku.

Praeguse versiooni järgi ei tule õppelaenu tagasi maksta vaid neil vanematel, kes ei saa töötada põhjusel, et hooldavad sügava puudega last,“ ütles eelnõu autor, sotsiaalkomisjoni liige Helmen Kütt.

„IRLi püüd ennast võõraste sulgedega ehtida on eriti näotu olukorras, kus koalitsioon hääletas SDE esialgsest eelnõust välja raske puudega laste vanemad,“ ütles fraktsiooni esimees Sven Mikser.

Seaduseelnõu on plaanitud jõustuma järgmise aasta 1. jaanuarist. Selle arvestuslik kulu on 2014. aastal maksimaalselt 196 800 eurot.