"Oleme arutanud vastastikuseid kaubandusnõudeid - neid ei saa vältida, see on võimatu. Te võite Euroopa Liidu ja Venemaa kaubandussuhete ulatust ette kujutada. See, et neis suhetes esineb probleeme, on loomulik," lausus Putin tippkohtumise järgsel pressikonverentsil, teatab Interfax BNS-i vahendusel.

Vene riigipea tõi näidetena esile tollilõivude, dumpinguvastaste meetmete ning sanitaar- ja fütosanitaarnormide eemaldamise. "Oleme jõudnud üksmeelele teha konstruktiivsel moel koostööd, et jõuda kompromissidele. Olen seisukohal, et see on võimalik," lausus ta.

Energiakoostööst kõneledes meenutas Putin Venemaa-Euroopa Liidu koostöö teekaarti aastani 2050. "Selles valdkonnas on meil lahendamata probleeme. Me ei tõstata neid hetkel, kuid kavatseme ühendust hoida ning otsida mõlemale poolele vastuvõetavaid lahendusi," tõdes president. Tema sõnul võib energiadialoog Euroopa Liiduga edukalt kulgeda üksnes vastastikuste huvidega arvestamise korral.

"Meil on, nagu ma olen juba rääkinud, teatud probleemid, küsimused, mis on pidevalt meie tähelepanu sfääris, mille üle me sageli vaidleme. Üks neist on energeetika, kuigi selles valdkonnas oleme me loomulikud partnerid," ütles Vene riigipea.

Putini sõnul on Venemaa ja Euroopa Liidu vahel uue alusleppe sõlmimise vastu mõlemapoolne huvi. "Veel üks teema, mis nõuab pingsat tähelepanu, on uue Euroopa Liidu-Venemaa alusleppe ettevalmistamine. Praegu on mõlemal poolel huvi viia see töö maksimaalselt kiiresti lõpule," ütles president.

Venemaa arvele langeb umbes kolmandik bloki gaasitarnetest, mis on võimaldanud Vene gaasikontsernil Gazprom aastaid hindu dikteerida. Vaidlus kulmineerus mullu septembris Euroopa Liidu otsusega algatada uurimine Gazpromi hinnastrateegia üle. Putini välispoliitika nõunik Juri Ušakov on nimetanud Gazpromi vastu suunatud samme "diskrimineerivateks".