Ojuland rääkis täna toimunud pressikonverentsil, et kui tema neljapäeval Eestisse jõudis, oli tal lepitud kokku kohtumine oma piirkonna arendusjuhi Taimi Samblikuga, kes aga kohtumisele ei ilmunud.

Samblik oli Ojulandi sõnul talle öelnud, et ta ootas Ojulandi tema maja juures, kuid enne Ojulandi saabus sinna Reformierakonna piirkondade divisjoni juht Reimo Nebokat ja käskis tal lahkuda.

„Peale seda kui ta ei ilmuinud välja, ma tõesti sõitsin ise Rakverre kohale,“ meenutas Ojuland. „Ta oli ääretult endast väljas, oli näha, et ta on nutnud ja ütles, et „erakonna peakontor ei ole lubanud midagi rääkida ja mind on saadetud maapakku“.“

Seejärel püüdis Ojuland korraldada kohtumist piirkonna juhatuse liikmetega, kelledest mõnedega ta ka kohtus. Ka Samblik oli kohtumisele oodatud, kuid sinna ta ei ilmunud ega olnud ka telefonitsi kättesaadav.

Ojuland sai Samblikuga rääkida telefoni teel vaid seetõttu, et ta teadis inimese numbrit, kellega koos Samblik Palmse mõisas oli ja kes Samblikule toru edasi andis.

Samblik olla Ojulandile öelnud, et ta teeb seda, mida erakonna kontor talle ütleb ja ta rohkem ei tohi suhelda.

Ojuland on arvamusel, et Samblikult pressiti välja seletuskiri ja ülestunnistus häältetuspettuse kohta, milles viimane tunnistab oma süüd ja mille olemasolule viitas peaminister ja erakonna esimees Andrus Ansip reedeses raadiosaates. „Ma ei tea, milliste meetoditega,“ sõnas Ojuland, kelle sõnul kirjutas Samblik esimese seletuskirja juba teisipäeval, kui Eesti Ekspress esitas küsimused erakonnale.

Samuti ütles Ojuland, et Reformierakonna piirkondade divisjoni juht Reimo Nebokat käis juba neljapäeval Rakveres, et Samblikuga kohtuda. Nebokat olevatki Samblikule öelnud, et erakonnal on vaja Ojulandi pead, ja kui viimane ei tee seda, mida erakond ütleb, siis juhtub temaga nii nagu Anna-Maria Galojaniga.

„Meie suhe Taimi Samblikuga on tavaliselt nii, et me kohtume korra kuus, arutame jooksvaid küsimusi, erakonna uusi liikmeid, erakonnast lahkujaid,“ loetles Ojuland ja lisas, et keskkontor korraldab arendusjuhtidele koolitusi ja neil toimuvad ka regulaarsed kohtumised.

Reformierakonna sisevalimistel hääli võltsinud Taimi Samblik tunnistas oma süüd, ent lükkas ümber Ojulandi jutu, nagu talt oleks ülestunnistus ähvardusega välja pressitud.

Uurimiskomisjonist tulles ütles Taimi Samblik selgelt, et 2011. andis talle käsu valimisi võltsida Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum ning tänavu Kristiina Ojuland. Mõlemal korral sai ta nii kokku 39 häält. Ehkki Samblik ütles, et ta mõistab oma teo tõsidust ning on valmis selle eest täit vastutust kandma, oli ta enda sõnul vaid käsutäitja. „Täitsin reatöötajana käsku, sest piirkonnajuhi korraldus ei kuulu vaidlustamisele,“ ütles ta.

Ojulandil polnud teist võimalust

Ojuland rääkis, et peale seda kui peaminister tegi nii ühemõttelise avalduse ja teda süüdistas, polnud tal teist valikut, kui korraldada pressikonverents ja kõik ära rääkida. „Ma ei tea, kui palju mul täna toetajaid on, kindlasti on täna neid, kes mõistavad mind hukka, aga mul ei olnud täna teist võimalust,“ ütles Ojuland. „Esiteks olen valmis uuesti kandideerima isegi erakonna esimeheks, aga
reaalselt tuleb kutsuda kokku uus üldkogu ja viia läbi korrektsed valimised.“

Kõige keerulisem moment asja jures on Ojulandi sõnul see, et kaob ära e-hääletuse moment, mis tähendab, et inimesed peavad füüsiliselt erakonna üldkogule kohale tulema.

Ojuland sai enda sõnul kogu pettuseskeemist teada siis kui Eesti Ekspress seda eelmisel teisipäeval küsis.

Ta ei ole isiklikult peaministriga rääkinud. „Mul see mõte muidugi oli, kui ma tulin, aga kui ma kuulsin reedel seda raadiosaadet, siis ma juba sain aru, et siin ei ole mõtet väga millestki rääkida,“ kõneles Ojuland ja ütles, teda on ette süüdi mõistetud.