Veidi alla 40 kilogrammi kaaluvaid Saksa mehitamata lennukeid Luna on Bundeswehr Afganistanis kasutanud viimased kümme aastat hõredalt asustatud alade kohal. 2004. aastal oleks aga üks neist Kabuli kohal peaaegu kokku põrganud reisilennukiga, mille pardal oli sada inimest, vahendab The Local.

Drooni enese salvestus ilmus rangest salastatusest hoolimata YouTube'i. Ajakirja Der Spiegel arvestuse järgi lendas droon reisilennuki Airbus A300 vasakust tiivast mööda vähem kui kahe meetri kauguselt. Lennuki pardal oli sel hetkel sada inimest.

Luna sattus seejärel Afganistani lennufirma Ariana lennuki tekitatud turbulentsi, kaotas juhitavuse ning kukkus alla.

Kuigi intsident leidis aset üheksa aastat tagasi, on salvestus alles nüüd laialdast tähelepanu äratanud. Eriti seetõttu, et Saksamaa kaitseminister Thomas de Maizière otsustas eelmisel nädalal, et Luna palju suuremat järglast Euro Hawki ei varustata kokkupõrkevastase tehnoloogiaga, sest ministri sõnul oleks see liiga kallis.

Saksamaa kavatseb alates 2016. aastast osta kuni 16 relvastatud Euro Hawki.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja sõnul ei nähta ette lahinguvalmis droonide kasutamist Saksamaa kohal näiteks terrorismivastastes operatsioonides.