Hemofiiliat ehk veritsustõbe põdev Kill Kaare (41) artistinimega KillBaba on laiemale avalikkusele tuntud ansambli Bombillaz lauljana, ent kogu oma teadliku elu päriliku haigusega võidelnud mees kasutab raviks ühte ja ainsat preparaati ja teeb seda vastu tahtmist, sest Eestis lihtsalt pole hetkel sellele alternatiivi.

Eestis on hinnanguliselt kuni sada hemofiiliadiagnoosiga inimest, kes peavad läbi ajama inimvere baasil toodetud plasmafaktoriga, haigete jaoks on see ravim nagu viitsütikuga pomm, mis võib teadmata hetkel kurja viiruse vallandada, sest hemofiilikud ei tea, kes on doonorid, vahendab ERR Uudised "Pealtnägijat".

Näiteks Rootsis puhkes 1980ndatel hemofiilikute seas suur HIV puhang, kui kolmandik kogu riigi haigetest said vereplasma tarbimisest fataalse nakkuse.

Kogu arenenud maailm on sellest ravimist loobunud või loobumas ja läinud üle nn rekombinantsele faktorile, mis on geneetiliselt valmistatud ja sada protsenti viirusevaba ravim.

Eesti haigekassa pole vaatamata korduvatele taotlustele siiani moodsat hemofiiliaravimit toetanud.

Inimvere baasil valmistatud ravimit toodab Šveitsi farmaatsiafirma Octapharma. Eestisse aitab seda ravimit tarnida osaühing Covalent, kelle juht on Allan Kulpson, tema abikaasa on aga haigekassa juhatuse liige Mari Mathiesen. Seega kahtlustavad hemofiilikud, et haigekassa juhatuse liige tõmbab niite oma abikaasa firmale soodsas suunas.

Haigekassa ravimiosakonna juhataja Erki Laidmäe ütles, et uus ravim ei ole Eestis kättesaadav peamiselt seetõttu, et rekombinantne faktor on võrreldes inimplasmast saadud faktoriga kaks korda kallim.