Aimeri laste ema Moonika Kivitar on esimene naine, kelle nimi ilmus justiitsministeeriumi peetavale elatisraha võlglaste avalikku häbiposti, selgus tänasest ETV saatest Pealtnägija.

Aimer ja Moonika läksid lahku kuue aasta eest ja siis lepiti kokku, et iga isa juurde elama jääva lapse pealt maksab Moonika 1000 krooni kuus. Mõned aastad naine veel maksis hooti midagi, aga peale seda, kui naine kolis Soomest Rootsi, maksed lõppesid.

Kuna Kivitar elab välismaal, siis on talt raha peaaegu võimatu kätte saada. Senine praktika näitab, et teadlikult maksmisest kõrvalehoidjaid maksma panna on väga raske. Peale vastavat kohtuotsust muutuvad need inimesed tihti täiesti varatuks.

Välismaalt raha kättesaamise protseduur sõltub riigist, aga aastaga tuleb ikka arvestada. "Tema puhul on päris mitmeid otsuseid alates 2007. aastast kuni 2012. aastani siin Eesti kohtutes tehtud. Rootsi saatsime taotluse nende kolme otsuse suhtes 2012. aasta veebruaris ja Rootsi kohus tunnustas need otsused 2012. aasta oktoobris. See on üsna tavaline menetluskäik ja aeg," selgitas rahvusvahelise justiitskoostöö talituse juhataja Astrid Laurendt-Hanioja.

Moonika Kivitar ise süüdistas oma meest vägivallas ja lastega suhtlemise takistamises. Kuna ta lastega suhelda ei saanud, ei leidnud ta ka ühtegi põhjust, miks maksta.

Soomes elades maksis ta nii palju kui sai, aga Kivitari sõnul oli tal endal ka piisavalt tegemist, et hakkama saada. Kriisi ajal jäi Soomes tööd vähemaks ja peale Rootsi kolimist pidi ta mõnda aega üldse ilma sissetulekuta läbi ajama.