Kui 2005. aastal registreeris politsei kogu riigis 157 juhtumit, kus alaealine röövli ohvriks langes, siis mullu oli selliseid juhtumeid 28.

„Lastelt mobiiltelefoni või millegi muu röövimine on aastatega muutunud oluliselt harvemaks ning pole tänasel päeval kindlasti tavapärane kuritegu. Nende üksikute juhtumite puhul on valdavalt röövliteks teised alaealised,“ ütles Põhja prefektuuri varavastaste kuritegude talituse juht Toomas Jervson Delfile.

Mobiiltelefon ongi kõige levinum ese, mida lastelt varastatakse või röövitakse. Ehkki telefonide röövimine on viimastel aastatel jõudsalt vähenenud, siis varguste arv on endiselt suur.

„Kuigi varguste number on aastatetaguse ajaga võrreldes langenud, räägime me siiski sadadest juhtumitest aastas,“ ütles Jervson.

„Kindlasti on nii mõnelgi juhul telefon tegelikult ära kaotatud ning võimalik, et hiljem omastatud. Samas ei ole saladus, et telefon on siiski varaste üks meelis-saakidest, kuna seda on võrdlemisi lihtne hiljem rahaks teha,“ jätkas ta.

Eelmisel aastal registreeriti kogu Eestis 1725 mobiiltelefoni vargust, kuid selle kohta eraldi statistikat ei tehta, kui palju neist telefonidest olid varguse hetkel lapse kasutuses. 2005. aastal ulatus mobiiltelefonide varguste arv 2927 registreeritud juhtumini. Viimase viie aasta jooksul registreeriti kõige vähem mobiiltelefonide vargusi 2009. aastal, mil selliseid juhtumeid täheldati 1440 korda.

Kuidas ennetada lapselt telefoni varastamist?

* Lastele tuleks õpetada, et oma asjadega tuleb heaperemehelikult ümber käia, telefoni ei tasu jätta koolis garderoobi või kohvikus varna riputatud jope taskusse.

* Telefoni hankides tuleks kindlasti alles jätta ostudokumendid ning endale kirja panna telefoni IMEI-kood. Juhul, kui telefon varastatakse, ei ole välistatud, et politsei leiab selle telefoni näiteks pandimaju kontrollides. Ent juhul, kui politseile ei ole tehtud avaldust või siis ei ole tehtud avalduses märgitud telefoni IMEI-koodi, ei oska politsei arvata, et telefon on varastatud ning ei saa seda õigele omanikule tagastada.

* Lapsevanemad võiksid mõelda ka sellele, kas oma lapsele on vaja osta mitmesaja eurost telefoni või piisab lapse vajadusi arvestades ka lihtsamast mudelist.

* Kui telefon tuleb tõesti jätta näiteks ujuma minnes riidekappi, autosse või mujale, tuleb see panna silma alt ära, hääletuks ning maha võtta ka vibreerimisrežiim. Vargad ei lõhu riidekappe, sõidukite klaase jms ehku peale, vaid teevad seda ikkagi siis, kui teavad täpselt, et sealt saab midagi hinnalist.