Pärast süüdistuse avaldamist ütlesid Oppar (38) ja Nielsen (50), et ei tunnista end kuritegudes süüdi. Kohus uuris täna kirjalikke tõendeid ning jätkab protsessi 20. mail tunnistajate kuulamisega, vahendab ERRi uudiseteportaal.

Maakohus arutab süüasja uuesti, sest riigikohus tühistas varasemad maa- ja ringkonnakohtu otsused neis põhjenduste puudumise tõttu.

Riigikohus arutas pistisesüüasja riigiprokurör Laura Vaigu kaebuse alusel, kes taotles Oppari ning Nielseni ja tema pankrotistunud firma FjordFresh Holding OÜ õigeksmõistmise tühistamist.

Kaitsepolitsei uurimisandmetel sai põllumajandusministri nõunikuna töötanud Oppar FjordFresh Holdingu juhatuse liikmelt Nielsenilt vara ja muud soodustust. Vastutasuks lubas Oppar, et kasutab ebaseaduslikult oma tegelikku ja eeldatavat mõju seadmaks asju nii, et põllumajandusministeeriumi ametnikud tegutseksid taanlase ja tema firma huvides.

Uurimisandmetel sai Oppari ebaseadusliku soodustusena 400 000 krooni intressivaba laenu, samuti 531 000 krooni nõustamisteenuste ettemaksuna ja töökoha ning osaluse FjordFresh Holdingus.

Kuriteoepisoodid leidsid aset 2007. aasta sügisest 2008. aasta kevadeni. Kaitsepolitseinikud pidasid Oppari 48 tunniks kinni 2008. aasta septembris.