Keskerakonna fraktsiooni algatatud eelnõu eesmärgiks on taastada riiklik matusetoetus enne 2009. aasta 1. juulit kehtinud kujul.

Riiklik matusetoetus on ette nähtud matusekulude osaliseks kompenseerimiseks ja seda makstakse alates 2009. aasta 1. juulist ainult nende isikute matusteks, kelle matuste korraldamise eest vastutab kohalik omavalitsus, näiteks omasteta või tundmatud isikud.

Enne seda maksti toetust kõigi Eestis elavatele isikute surma korral.

Eelnõu kohaselt sätestatakse, et matusetoetust makstakse ühekordse maksena sotsiaalkindlustusameti kaudu maksja kulul matusekorraldaja arveldusarvele.

Seletuskirja kohaselt suureneks koormus riigieelarvele 3,5 miljoni euro võrra. Seadusemuudatus on kavandatud jõustuma 1. jaanuaril 2014. aastal.

Sotsiaalministeerium ega rahandusministeerium eelnõu ei toeta, selgub valitsuses homse istungi päevakorrast.

2010. aastal algatati sarnase sisuga eelnõu kolmel korral: kaks korda Eestimaa Rahvaliidu fraktsioonilt ja korra riigikogu liikmetelt Mai Treialilt, Ester Tuiksoolt, Toomas Varekilt ja Ain Seppikult.

Kahel korral oli eelnõus ka ettepanek muuta käibemaksuseadust ja kehtestada matusetarbele või -teenusele üheksaprotsendiline käibemaksumäär. Valitsus ei toetanud neid 2010. aastal algatatud eelnõusid.

Viimati algatas sarnase sisuga eelnõu Eesti Keskerakonna fraktsioon ning valitsuse 14. juuni 2012. aasta istungil otsustati eelnõu mitte toetada.