Kasahstanist pärit Azamat Tažajakov ja Dias Kadõrbajev viskasid minema Tsarnajevi sülearvuti ja seljakoti, teatas politsei. Robel Phillipost süüdistatakse politseile valetamises. Ühtki kolmest ei kahtlustata rünnaku kavandamises, vahendab BBC News.

Kolm 19-aastast meest ilmusid kolmapäeval politseijuurdluse takistamises süüdistatuna kohtu ette. Nad jäeti vahi alla, sest prokuröri väitel on olemas tõsine oht, et nad võivad põgeneda.

Süüdimõistmise korral võib Kadõrbajevit ja Tažajakovit oodata kuni viieaastane vanglakaristus ja 250 000-dollarine trahv, Phillipost aga kuni kaheksa-aastane vanglakaristus ja sama suur trahv.

Süüdistuse järgi viisid Tažajakov ja Kadõrbajev kolm päeva pärast plahvatusi Tsarnajevi Dartmouthis asuva Massachusettsi ülikooli ühiselamutoast minema esemeid.

Kui teleuudistes näidati kahtlusaluste fotosid, saatis Kadõrbajev väidetavalt Tsarnajevile SMS-i, milles ütles, et viimane meenutab kahtlusalust. Tsarnajev kirjutas vastu „lol“ ja „ära parem kirjuta mulle“.

Veel kirjutas Tsarnajev Kadõrbajevile: „Ma kavatsen lahkuda. Kui sul on minu toast midagi vaja, siis võta.“

Kadõrbajevi advokaadi sõnul ei arvanud tema klient kohe, et Tsarnajev oli USA föderaalse juurdlusbüroo FBI avaldatud piltidel ning ei mõistnud, et seljakott on tõend.

FBI väidab aga, et Kadõrbajev teadis, kui nägi seljakotti ilutulestikuvahenditega, mis olid avatud ja lõhkeainest tühjendatud.

Süüdistuse järgi ütles Kadõrbajev võimudele, et tema ja teine süüdistatav otsustasid ühiselt seljakoti ja ilutulestikuvahendid minema visata, sest nad ei tahtnud, et Tsarnajevil probleeme tekiks.

Kadõrbajev otsustas lisaks ära viia ka Tsarnajevi sülearvuti, sest ei tahtnud, et Tsarnajevi toanaaber mõtleks, et ta varastab või käitub kahtlaselt, kui võtab ainult seljakoti.

Kadõrbajevi sõnul pani ta seljakoti ja ilutulestikuvahendid koos muu prügiga suurde prügikotti ja viskas selle korteri lähedale prügikasti.

Uurijate sõnul leidsid nad hiljem seljakoti prügimäelt.

Kohtu dokumentides ei ole öeldud, mis sai Tsarnajevi sülearvutist.

Tažajakovi sõnul seletas Tsarnajev enne rünnakut kahele kasahhile, et teab kuidas pommi valmistada.

Tažajakovit ja Kadõrbajevit on üle nädala vangis hoitud väidetava tudengiviisa režiimi rikkumise eest.