„Inimesed istuvad ja ootavad,“ kommenteeris Delfi lugeja juba hommikupoolikul. „Kõige kurvem see, et inimesed, kes on Türgis, viidi tuima näoga lennujaama, kuigi teadsid juba, et lennuk pole Tallinnast väljunud. Pered väikeste lastega lennujaamas, pärast puhkust...“

Smartlynx Eesti tegevjuht Kristiina Raidla ütles Delfile kella poole kahe ajal, et viimase info järgi väljub lennuk Tallinnast Türki seni lennujaamas oodanud 180 reisijaga kell üks esmaspäeva öösel. See tähendab, et pühapäeva hommikul kell kuus väljuma pidanud lend hilineb kokku 19 tundi.

Raidla sõnul on lennuki hilinemise põhjuseks tehniline rike pagasiluugi hüdraulikasüsteemis, mille tarvis asuti hommikul varuosa otsima, mida Eestis paraku pole. Siiski loodeti, et lennuk saab väljuda kell 12 päeval, kuuetunnise hilinemisega, kuid mõni aeg hiljem oli selge, et selleks ajaks varuosa Tallinna ei jõua.

Varuosa tuuakse liinilendudega Inglismaalt

„See varuosa, mis me Inglismaalt saime, selle liinilendudega Eestisse jõudmiseks on esimene võimalus kella üheteistkümneks õhtul. Mehaanikud on andnud lubaduse, et nemad suudaksid selle kahe tunniga välja vahetada,“ rääkis Raidla, miks lennuk värske plaani järgi kell üks öösel väljub.

„Me uurisime ka variante leida asenduslennuk Türgi poolt, aga kahjuks on ka nendel samamoodi seoses nädalavahetusega esimene vaba lennuk alles õhtul, mis teeks täpselt sama välja, nii et proovime praegu oma jõududega hakkama saada ja kindlasti väga vabandame kõikide klientide ees,“ rääkis Raidla.

Lennu tellijad on Novatours ja Tez Tour. Novatoursi tegevjuht ja juhatuse liige Andree Uustal ütles Delfile hommikupoolikul, et reisijatele on antud toidutalongid. Hiljem lisas ta, et Novatours kompenseerib oma klientidele kaotatud puhkusepäeva. „Meie omalt poolt loomulikult vabandame oma klientide ees.“

Varahommikust saati lennujaamas lendu oodanud inimestele on nüüd teada antud, et enam pole mõtet lennujaamas oodata. „Tallinnas on inimestele edastatud info, et nad võivad koju minna, ja kes on väljastpoolt Tallinna, nendele leiame majutusvõimaluse,“ rääkis Raidla.

Türgist saavad reisijad koju kella üheksaks hommikul

Novatoursi kliendid, kelle puhkus Türgis tänasega läbi pidi saama ja kes sama lennukiga kella kümne ajal pühapäeva hommikul tagasiteele pidid asuma, viidi lennuki väljalennu hilinemisest hoolimata hommikul kohe lennujaama.

„Lennukompanii ei andnud meile õigeaegselt teada. Me saime siis teada, kui transfeerid hakkasid juba liikuma. Kahjuks me ei suutnud seda õigeaegselt ümber mängida,“ rääkis Uustal. „Alati kui saame õigel ajal teada, saame inimesed seal pool jätta vähemalt hotellidesse.“

Raidla andmetel anti reisi tellijatele lennu hilinemisest teada kell 7.16 hommikul. „Ma arvan, et seda tehti suhteliselt optimaalselt. Varem poleks saanud, kuna tehnikud veel selgitasid probleemi olemust ja oli lootus, et lennuk läheb kohe-kohe välja,“ täpsustas ta.

Nüüdse plaani järgi asub lennuk 180 reisijaga tagasiteele umbes kella viie ajal esmaspäeva hommikul ja reisijad saadetakse lennujaamast hotellidesse. „Meie esindajad nii Tallinna kui Antalya lennujaamas on saanud info. Türgis otsitakse hotelle. Kuna inimesed on juba maalt välja registreeritud, siis see kindlasti võtab natuke aega,“ rääkis Raidla.

Buss pöördus poolelt teelt tagasi

Tez Toursi kliendid viidi hotelli tagasi juba hommikul, poolelt teelt. „Hommikul hakkasime lennujaama sõitma, kella poole seitsmest. Poolel teel keerati ots ümber ja toodi hotelli tagasi,“ kommenteeris Delfile üks Tez Touriga Türki puhkama sõitnud eestlane.

„Praegu olen oma sõpradega basseini ääres, istume piltlikult öeldes kohvrite otsas ja ootame. Kella poole ühe paiku lubati buss järele saata,“ rääkis reisija kella 11.30 ajal. „Kõigepealt pidi tulema 10.30, nii et eks paistab, mis saab. Infot on vähevõitu. Meeleolu üle kurta ei saa, aga koju tahaks juba.“

Paar tundi hiljem oligi klaar, et basseini ääres võib istuda terve päeva, sest enne kella poolt kaht öösel pole bussi peale istuda tarvis. Kui lennuk asub Antalyast teele kella viie ajal hommikul, siis jõavad Türgis puhkamas käinud inimesed Tallinna kella 9ks esmaspäeva hommikul.

Esialgse graafiku järgi pidi lennuk reisijad Antalyast Tallinna tooma kella 14ks pühapäeval.