Leedi Thatcheri sark viiakse matuserongkäiguga Westminsterist läbi Londoni kesklinna St. Pauli katedraali, kus teenistus algab kell 11 kohaliku aja järgi (kell 13 Eesti aja järgi). Ärasaatmisel osaleb umbes 2300 inimest, kes esindavad 170 riiki. Nende hulgas on ka Suurbritannia kuninganna Elizabeth II, vahendab BBC News.

Leedi Thatcher, kes oli Suurbritannia konservatiivist peaminister aastatel 1979-1990, suri 8. aprillil insuldi tagajärjel 87-aastasena.

Thatcherile korraldatakse tseremoniaalne ärasaatmine sõjaväeliste auavalduste saatel.

Thatcheri sark viiakse kõigepealt surnuvankril Westminsteri paleest, kus seda hoiti öösel, St. Clement Danesi kirikusse, mis on kuninglike õhujõudude kirik.

Seejärel asetatakse kirst suurtükialusele ning kuninglik hobusuurtükivägi viib selle rongkäigus St. Pauli katedraali.

Rongkäiku ääristab enam kui 700 sõjaväelast. Rongkäigu ajal lastakse Londoni Towerist iga minuti järel saluuti.

St. Pauli katedraali dekaan, reverend doktor David Ison ütles, et ärasaatmine tuleb suhteliselt tagasihoidlik, nagu leedi Thatcher soovis. Isoni sõnul mängis Thatcher viimase kuue aasta jooksul ise suurt rolli ärasaatmise kavandamises. Lihtne teenistus on Isoni sõnul kontrastiks sarga transportimise pompöössusele ja tseremoniaalsusele.

„Proua Thatcher tahtis midagi väga lihtsat ja see pole üldse triumfaalne,“ ütles Ison. „Mingit ülistuskõnet ei tule, teda mainitakse teenistuse jooksul ainult paar korda. Kasutatakse tavalist palveraamatut, mis on tegelikult kohati üsna kasin.“

Lisaks kuningannale ja Edinburghi hertsogile osalevad teenistusel praeguse valitsuse kõik 32 liiget ning enam kui 30 liiget leedi Thatcheri omaaegsetest valitsustest.

Üle 50 külalise on seotud Falklandi saartega. Nende hulgas on 1982. aastal Argentinaga peetud sõja veterane, kuid Argentina suursaadik Londonis Alicia Castro lükkas kutse tagasi.

Kokku osaleb Thatcheri ärasaatmisel kaks praegust riigipead, 11 ametis olevat peaministrit ja 17 ametis olevat välisministrit kogu maailmast.

Londoni politsei teatas, et nendega on ühendust võtnud väikesearvuline meeleavaldajate seltskond, kes kavatsevad matuserongkäigu ajal protesteerida Thatcheri poliitika tagajärgede vastu.

Kuigi esmaspäevane pommirünnak USA-s Bostoni maratonil ei ole üldise arvamuse kohaselt viinud märkimisväärsete muudatusteni ärasaatmise turvamisel, oodatakse siiski, et politsei ja avalikkus on tähelepanelikumad.

Tõenäolisemalt valmistab politseile kõige rohkem peavalu see, kuidas reageerida matuserongkäigu teekonnal ja leinajate läheduses spontaansetele protestidele.

Kõrgemad politseiametnikud tunnistavad, et on keeruline leida tasakaal inimestel oma arvamust avaldada laskmise ja korra tagamise vahel.

Politseil on õigus arreteerida igaüks, kes kasutab ähvardavaid, teotavaid või solvavaid sõnu või käitub sellisel viisil, kuid Scotland Yard teatas samas, et politsei ülesanne ei ole „austust alal hoida“.