Ukraina suursaatkonna teatel toimub inauguratsioonitseremoonia 30. aprillil Kuressaare lossis ja sellest võtavad osa saatkonna esindajad eesotsas suursaadik Viktor Krõžanivskiga ning Eesti välisministeeriumi ja Ukraina kogukonna esindajad ja Eesti avaliku elu tegelased, kirjutab Saarte Hääl.

Vjatšeslav Leedo ütles Saarte Häälele, et aukonsuli ameti pakkumine oli tema jaoks üllatav, kuid samas on tema isa ju Ukrainast pärit. Leedo käis ise Ukrainas viimati mõne aasta eest.

"Eks see (protsess - toim) on juba väga pikalt käinud, aga ütleme nii, et nüüd sai nõusolek antud," sõnas ta.

Küsimusele, mida see amet tema jaoks tähendab, vastas Vjatšeslav Leedo, et ilmselt saab ta natukene tööd juurde. Aukonsuli ülesanne on kaitsta Ukraina kodanike huve Eestis ja neid probleemide tekkimisel aidata. Aukonsuli amet on ühiskondlik ja palka aukonsulile ei maksta.

Ukraina eelmine aukonsul Eestis Pärnu linnas Vello Järvesalu loobus oma kohustest 2011. aastal tervislikel põhjustel.

Konsul Artjom Puškin rääkis Saarte Häälele, et ettepaneku nimetada Vjatšeslav Leedo Ukraina aukonsuliks Pärnu linnas tegi suursaadik Viktor Krõžanivski. Ettepanekut toetasid nii Ukraina välisminister Leonid Kožara kui Eesti välisminister Urmas Paet.

"Isikliku kohtumise ajal veendus Viktor Krõžanivski Vjatšeslav Leedo valmisolekus lahendada Ukraina kodanike õiguste kaitse küsimusi tema ametissenimetamise korral," lausus Puškin.

Tema sõnul väljendas Vjatšeslav Leedo oma huvitatust kultuurisidemete tihendamise, kontaktide loomise ja laiendamise vastu nii turismi alal kui informatsiooni levitamise vallas Ukraina kohta.

"Vjatšeslav Leedol on kaalukas ühiskondlik positsioon piirkonnas, laialdased kontaktid ja sidemed, vajalikud isikuomadused ja vastav reputatsioon, mis on vajalikud ettenähtud ülesannete efektiivseks täitmiseks," lisas Artjom Puškin.