Kivirähk rääkis laupäeval lauluväljakul toimunud rahvakogu arutelupäeval, kus arutati muu hulgas ka erakonna loomiseks vajalike liikmete arvu vähendamist, et ilmselt on praegu kehtiv tuhande liikme nõue liiga range. Samas päris kahe liikmega erakonda ei peaks tema sõnul ka erakonda asutada saama.

Kivirähk meenutas, et omal ajal kui tuhande liikme piir erakonna moodustamiseks seadusesse sisse kirjutati, siis oli seda vaja poliitilise maastiku korratamiseks. "Nüüd on erakonnamaastik liiga korda saanud ja liiga tardunud," sõnas Kivirähk ja möönis, et natuke vabamaks peaks erakonna asutamise piiranguid jälle tegema. Ta pakkus erakonna asutamiseks vajalikuks liikmete arvuks 200 liiget.

Tema sõnul on meil praegu neli suurt tugevat erakonda ja kui midagi ei muuda, siis võib see jätkuda valimistest valimisteni. "Peab olema võimalus uutel poliitilistel jõududel esile tulla," lausus ta.

Lauluväljakul toimunud arutelupäeva pidas sotsioloog asjalikuks. "Poliitika peab olema avatud uutele tulijatele ja rahva hääl peab paremini kuulda olema," ütles Kivirähk. "Selle eesmärgi on see protsess täitnud. Praegusel hetkel on rahva hääl paremini kuulda."

Tulemused ei olnud tema sõnul ettearvatavad ja oli ka üllatusi. Kui üheks üllatuseks oli see, et rahvas ei tahagi presidenti otse valida, siis Kivirähk pidas üllatuslikuks sedagi, et rahvakogu peaks ka edaspidi toimuma puhtalt vabaühenduste initsiatiivil mitte riigi poolt rahastatuna.

Sotsioloogi sõnul oli tundae teatud pelgust, et kui midagi riigi poolt rahastatakse, siis ei saa tagada ka sõltumatust.